Kardinal Bozanić na Visovcu

- 3. kolovoza 2011.

Kardinal_BozanicZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u prigodu blagdana Gospe od Anđela predvodio je središnje misno slavlje u marjanskom svetištu na otočiću Visovcu u NP Krka,koje je tijekom prijepodneva posjetilo više od deset tisuća vjernika.

To je po prvi put od 1987. godine kada je misu predvodio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić, da na Visovcu misu predvodi jedan kardinal.

Kardinal Bozanić u svojoj propovijedi kazao je kako bi po uzoru na Mariju trebali živjeti i u svom vremenu, istaknuvši važnost i ulogu obitelji u našem društvu. Veliki dio propovijedi posvetio posjetu Svetog Oca Hrvatskoj, kazavši kako nam je njegov posjet vratio ponos

nestao pod teretom krivnje i optužbi .

„Vidjeli smo Petra naših dana i on je vidio nas. U njemu smo ljubav prema Hrvatskoj mogli tako neposredno doživjeti. Svjedoci smo, nažalost, da sve veliko u Hrvatskoj nailazi na obescjenjivanje. Sjećamo se što se govorilo mjesecima prije Papinog pohoda i čujemo što se govori ovih dana. Slušamo razna tumačenja, bezobzirne i uvredljive primjedbe na račun Svetog Oca i njegove službe, koje bi u svakoj uljuđenoj zemlji morale naići na negodovanje. Neki to čine iz neznanja i nepoznavanja stvari, a neki pak iz mržnje i drugih nečasnih ciljeva, željni stvarati podjele koristeći se politikantstvom, demagogijom i lažima „- istaknuo je kardinal Bozanić, dodavši da je i to dio “našega crkvenog spomena” te da je “važno čuvati spomen na plemenitost, ali je važno ne previdjeti ono što je razara i zauzimati se za dobro, nedvojbeno ukazujući na zlo”. Dodao je kako je u Hrvatskoj gotovo postalo pravilo da se neke može vrijeđati, bez ikakvih društvenih i inih posljedica. „Mi prihvaćamo i takav križ, jer će istina doći na svjetlo dana. Kao Crkvi nam je biti i ostati znakom Krista, a to znači osporavanim znakom. Sveti Otac nam svojom službom i porukama očituje ljepotu i zahtjevnost toga znaka – rekao je kardinal Bozanić, naglasivši kako je papa Benedikt XVI. i za svog pohoda u Zagrebu “očitovao poštovanje i ljubav prema nama, Crkvi u Hrvatskoj i hrvatskom narodu”.

Na kraju propovjedio podsjetio je i na hrvatske branitelje, poručivši kako ne smijemo zaboraviti spomen na one koji su božjom snagom učinili velika djela za zaštitu tuđih života .

O slučaju samostana i zemljišta u Dajli u Porečkoj biskupiji u čemu je i sam sudjelovao kao član tročlane tzv. Kardinalske komisije ,kadrinal nije želio novinarima komentirati, kazavši kako ne prakticira na misnim slavljima davati izjave , a sve što je imao poručiti kazao je u propovjedi ,te najavio službeni stav o ovom slučaju za nekoliko dana.

….

Ove godine po prvi put u susret proslavi Gospe od Anđela , u crkvi Gospe od milosti franjevačkog samostana s novicijatom na otočiću Visovcu organizirano je molitveno-meditativno trodnevlje nazvano „Visovačke vespere” koje je osmislio pjesnik Miljenko Galić.Prva večer je bila pod nazivom „Sveti Franjo i Majka Marija” ,druga pod nazivom„Vrati mi sebe Gospodine u suši hladni mlaz” bila je posvećena Tinu Ujeviću. Dok sinoć zadnja večer trodnevnice nazvana je „Mistici i zvijezde gore u visini” na kojoj je predstavljan novi zajednički rad slikara Josipa Botterija Dinija i pjesnika Miljenka Galića.Sudionici „Visovačkih vespera” bili su i drniška Frama, visovački novaci , fra Mate Gverić, Ante i Tomislava Lojić, Robertina Hrstić ,klapa Skradinke.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian