Joško Bukarica

- 25. veljače 2015.

josko-bukarica

Stradavanje pirotehničara u Lunićima, pronalazak neeksplozivnih naprava u Žitniću , te obiteljska tragedija u Slavoniji bili su razlog više da još jednom u programu progovorimo o opasnosti od mina i oružja koje nam i 20 godina nakon rata prijete.

Podsjetimo u Šibensko-kninskoj županiji još je gotovo 33 četvorna kilometara minski sumnjivog područja,a najviše upravo na području Grada Drniša gdje treba razminirati nešto manje 12 četvornih kilometara. Slijede Skradin i općine Ružić i Promina.

Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje od završetka Domovinskog rata do kraja 2014. godine, dogodila 347 minskih incidenata i nesreća u kojima je ukupno stradalo 486 osoba. Smrtno je stradalo 163 osobe, teške tjelesne ozljede zadobilo je 220 osoba, dok je 103 osobe zadobilo lake tjelesne ozljede. U navedenom razdoblju smrtno je stradao 41 pirotehničar.

Joško Bukarica, koji već 17 godina volonterski educira stanovništvo, osobito djecu i mlade o opasnostima od mina, a ujedno je osam godina koordinator poslova razminiranja na području Grada Drniša, kaže kako smo se kad je riječ o minama „uspavali” i upozorava da stalno treba biti na oprezu :

{play}audio/josko_bukarica_250215_1.mp3{/play}

Na pitanje koliko Drnišani mogu biti zadovoljni brzinom razminiranja, odgovara:

{play}audio/josko_bukarica_250215_2.mp3{/play}

Dosta je posla napravljeno osobito prošle godine, kazao je Bukarica:

{play}audio/josko_bukarica_250215_3.mp3{/play}

Najugroženije skupine su i dalje lovci i poljoprivrednici, jer uz označena minska polja postaje još uvijek i ona za koja se ne zna, tvrdi koordinator razminiranja Grada Drniša i poručuje građanima:

{play}audio/josko_bukarica_250215_4.mp3{/play}

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian