Još jedna školska godina počela sa smanjenim brojem učenika

- 8. rujna 2014.

U svim osnovnim školama na drniškom području,te srednjoj školi Ivana Meštrovića nova školska 2014./15. godina je danas počela bez većih problema, a ono što zabrinjava je ne zaustavljivo smanjenje broja učenika. Trend opadanja broja učenika koji se bilježi kontinuirano zadnjih par godina, nastavljen je ove školske godine u osnovnoj ,srednjoj i glazbenoj školi.

Foto: Arhiva

U osnovnim školama 2 razreda manje

U dvije osnovne škole, drniškoj Antuna Mihanovića Petropoljkog i unešičkoj Jakova Gotovca tek je 773 učenika ,40 učenika manje nego lani .

U drniškoj osnovnoj školi i svim njenim područnim odjeljenjima koja obuhvaćaju sva naselja Grada Drniša ,te općina Promina i Ružić broj učenika spao je na svega 700 učenika upisana u ovoj školskoj godini za razliku od prošle školske godine kad ih je bilo 742. Prvašića je 77, najviše u matičnoj školi u Drnišu gdje ih je dvoje više nego lani ,ali svega 45. Unatoč smanjenju broja učenika uprava škole uspjela se izboriti da broj odjeljenja ostane isti u nižim razredima, jedino je u višim razredima jedno odjeljenje manje.

Na području drniške Zagore , u osnovnoj školi Jakova Gotovca u Unešiću i ove godine ponovo je manje učenika nego lani. U osam razreda sjedi svega 73 učenika. Dobra je vijest da je broj prvašića za duplo veći , ove godine ih je 12, lani ih je bilo svega 6 iz 16 sela Općine Unešić . U središnju školu u Unešiću jutros je po prvi put u školske klupe sjelo troje učenika. Dok u jedinoj područnoj školi koja na području Općine Unešić nije zatvorena, područnoj školi u Mirlović Zagori ove godine je devet ,a lani je bilo četvero prvoškolaca.

60 bivših osmaša nastavlja školovanje van Drniša

Nova školska godina započela je i za učenike srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu. Nakon dva upisna kruga u prve razrede koji su obavljeni elektronski upisano je 78 učenika, što je manje u usporedbi sa prošlom godinom kad ih je bilo 86. Osmi razred prošle godine završilo je 125 učenika u drniškoj školi te 12 u unešićkoj, odnosno ukupno 137 učenika. Njih čak 60 školovanje je odlučilo nastaviti van Drniša. Zbog malog broja učenika u obrtničkim odjeljenjima svega 21 ,uprava škole zatražila je od resornog ministarstva da im se dozvoli zadržati dva razreda kao puna razreda, a moguća je varijanta da bude samo jedan razred u kojem bi se učenici obrazovali za četiri različita zanimanja.

U drugim razredima srednje škole je 85 učenika, u trećim razredima 93 , dok je najmanje u četvrtim razredima svega 70 . Škola broji ukupno 332 učenika, 26 manje nego lani.

Samo devetero novih učenika u glazbenoj školi

Školska nastava danas započinje i u Glazbenoj školi „Krste Odaka” u Drnišu , gdje se u prvi razred upisalo se samo 9 učenika, što je do sada najmanji broj,lani je bio 21 učenik. Škola broji ukupno 101 učenika, te još 45 učenika u kninskom odjeljenju,gdje novo upisanih 10 učenika.

Čestitka gradonačelnika za uspješan start škole

Povodom početka nove školske godine , učenicima se pismom obratio gradonačelnik Drniša Josip Begonja u kojem se kaže :

Poštovane učenice i učenici,

Pred vama je početak nove školske godine, godine koja će donijeti nove izazove, nova znanja i nove radosti.
Svim drniškim učenicima želim prije svega mnogo vrijednog rada, mnogo kreativnosti, mnogo novih prijateljstava, ali i međusobnog razumijevanja i poštivanja.
Uvjeren sam da će kao i svih prijašnjih godina, učitelji, vjeroučitelji i profesori približiti vam nove spoznaje, nova znanja i svakako im se na tomu i ja zahvaljujem.

Neka Vam je svima sretna i uspješna nova školska godina!

Vaš gradonačelnik

mr.sc.Josip Begonja


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background