Proglašenje elementarne nepogode za cijelo područje Grada Drniša

- 12. rujna 2014.

Proglašenje elementarne nepogode za cijelo područje Grada Drniša zatražio je danas drniški gradonačelnik Josip Begonja od šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

Ilustracija

U zahtjevu se navodi kako područje Grada Drniša ove godine je u više navrata pogodilo olujno nevrijeme, vjetar i kiša praćena tučom. Procijenjeno je da vrijednost ukupne izravne nastale štete od tuče i obilnih kiša veće su od 20% vrijednosti proračuna Grada Drniša, stoga se od župna Gorana Pauka traži da sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda proglasi elementarnu nepogodu za cijelo drniško područje.

Gradonačelnik Begonja navodi u zahtjevu kako je najprije u ožujku ove godine tuča pogodila područje Badnja i Drniša za koje je proglašena elementarna nepogoda ali zbog malog broja prijava i male ukupne vrijednosti šteta zbog zakonskih ograničenja odustalo se od prijave u Registar šteta u poljoprivredi. Dodaje da potom u kolovozu uslijedila je tuča u dva navrata koja je najprije 11.kolovoza nanijela štetu na području Brištana i Drinovaca, a potom u noći sa 21. na 22. kolovoza pogođeno je i područje Pokrovnika i Radonića gdje su poljoprivredne kulture oštećene 60%.

Prvog dana rujna ponovo je tučom bilo pogođeno područje Badnja,Žitnića i grada Drniša gdje je poljoprivredni urod u potpunosti oštećen ,a vidljive su i štete na zatvorima građevinskih objekata. Nove štete prouzročila je jučerašnja obilna kiša na poljoprivrednim kulturama na cijelom drniškom području ,a u samom gradu oštećeni su i građevinski objekti, navodi drniški gradonačelnik u zahtjevu za proglašenje elementarne nepogode.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background