Izložba “Matematika svuda oko nas” otvorena u drniškom muzeju

- 18. svibnja 2016.

Foto: Josip Živković

Međunarodni dan muzeja ove se godine obilježava u 65 gradova diljem Hrvatske, u stotinjak muzeja s više od 350 programa, a manifestaciji se ponovno pridružio Gradski muzej Drniš.
U suradnji s drniškom srednjom školom, u 13 je sati otvorena izložba „Matematika svuda oko nas”. Pod tim nazivom krije se izložba o povijesti učenja matematike koju su osmislile profesorice Srednje škole Ivana Meštrovića Olga Nerlović i Zlata Bilandžija, dok je autorica muzejskog postava kustosica Antonia Tomić.
Cilj izložbe, čijim se današnjim otvorenjem obilježava Međunarodni dan muzeja, jest na neposredan i kreativan način svim dobnim skupinama prezentirati povijest učenja matematike kroz povijest, kako bi se osvijestila njezina sveprisutnost u svakodnevici i današnjim životnim navikama.
Uz izložbu će se provoditi i edukativno-kreativne radionice namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole u kojima će im se približiti veza između matematike i umjetnosti, od kojih će se prva u muzeju održati sutra.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Izložbu je otvorio ravnatelj muzeja Joško Zaninović nakon kojega su prigodno govorile profesorice Bilandžija i Nerlović (koja je iskoristila prigodu kako bi zahvalila svima koji su obogatili izložbu – bilježnicama i knjigama sada već arhivskim – i doprinijeli njenom sadržaju te učenicima/učenicama koji/e su na izložbenim eksponatima radili), kustosica Tomić te, naposljetku, drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Otvorenju izložbe prisustvovala je i Antonela Czwyk Marić, viša savjetnica iz matematike iz Agencije za odgoj i obrazovanje, podružnica Split, koja prati rad učitelja i nastavnika četiriju dalmatinskih županija, a za Radio Drniš je rekla: “Pratim rad kolega srednje (i osnovne) škole u Drnišu i zaista sam zadovoljna njihovim odnosom prema predmetu i njihovim entuzijazmom kojim pokušavaju popularizirati matematiku i ova izložba je rezultat takvog njihovog rada i drago mi je da se u Drnišu ovakvo nešto događa”.

Izložbu su svojim plesom uveličale drniške srednjoškolke koje su, kako je profesorica Nerlović ustvrdila, pokazale kako su matematika i ples itekako povezani.

Foto: Josip Živković

Izložbu možete pogledati i pritom nešto naučiti u narednih mjesec dana, koliko će još biti otvorena.

Foto: Josip Živković


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian