Ivona Malenica

- 4. veljače 2015.

Ivona Malenica

LAG Krka iako je osnovan krajem 2011. godine i okuplja sedam jedinica lokalne samouprave s područja Šibensko kninske županije, među njima sve četiri s našeg područja, sve do prošlog ljeta nije imao građanima vidljivo djelovanje. Podsjetimo osnivanje LAG-a Krka su zajednički financirali Šibensko-kninska županija i UNDP iz sredstava nizozemske vlade, unutar projekta “Uvođenje LEADER pristupa u Šibensko-kninsku županiju”, vrijednog 200 000 kuna. Osnovan je s ciljem mobiliziranja i provedbe lokalnog razvoja u ruralnim zajednicama kroz lokalna partnerstva sva tri sektora: civilnog, javnog i privatnog. Od prošle godine sjedište LAG-a je u Drnišu.

Koje su temeljne zadaće LAG-ova i kako se financiraju, koliko su osposobljeni i koliko imaju znanja za prijavu na natječaje i korištenje sredstava pomoći iz fondova EU-a, kako se jedan OPG, zadruga ili d.o.o. registriran za poljoprivrednu djelatnost može okoristiti putem članstva u LAG-u,…. neka su od tema o kojima smo razgovarali sa voditeljicom drniškog ureda, Ivonom Malenica:

{play}audio/ivona_malenica_1.mp3{/play}

Na pitanje kako se financiraju, I. Malenica kaže:

{play}audio/ivona_malenica_2.mp3{/play}

LAG Krka danas polako preuzima dio poslova upoznavanja i pokretanja lokalnih zajednica, osobito poduzetnika, za pripremu projekata ruralnog razvoja za fondove EU-a. Nakon što su ustrojili rad ureda , odmah su započeli sa edukativnim radionicama, lani su organizirali tri, kazala je gostujući u našoj emisiji Ivona Malenica:

{play}audio/ivona_malenica_3.mp3{/play}

Neki od članova LAG-a Krka, uz jedinice lokalne samouprave, su proizvođači sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, pružatelji turističkih usluga, a dio ovog LAG-a je i Nacionalni park Krka te razne udruge građana. LAG Krka danas ima jako članstvo, koji vjeruju u svoj LAG što dodatno jača njegovu ulogu, istaknula je Ivona Malenica. Predsjednik LAG-a Krka u drugom mandatu je Joško Lokas iz Etnolanda „Dalamti”. U planu za ovu godinu, među ostalim, imaju u Drnišu organizirati druženje LAG-ova s područja Hrvatske ,gdje ih djeluje 64, kazala je voditeljica ureda LAG-a Krka,Ivona Malenica:

{play}audio/ivona_malenica_4.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background