Živko Tarle i Tvrtko Topić – pobjednici drniškog Martinja

- 12. studenoga 2010.

Živko Tarle iz Velušića u kategoriji crnih vina i Tvrtko Topić iz Siverića u kategoriji bijelih vina pobjednici su drniškog Martinja, pučke veselice održane u Drnišu po sedmu godinu za redom, povodom blagdana svetog Martina.

Nijedno nagrađeno vino nije od autohtone sorte grožđa. Živko Tarle pobijedio je sa merlotom a Tvrtko Topić sa sivim pinotom. U kategoriji crnih vina drugo mjesto pripalo je Jadranki Grcić iz Badnja a treće Tvrtku Topiću iz Siverića. U kategoriji bijelih još su nagrađeni Ivica Džapo iz Oklaja te Marinko Jakšić iz Mratova.

Ukupno 32 mlada vina ocjenjivao je žiri u sastavu: Mandica Erceg Vinoplod Šibenik, Jasna Marin Dalmacijavino Split, Stipe Ivić iz Instituta za jadranske kulture Split, te predsjednik žirija Mario Tomić viši stručni savjetnik Zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu koji je naglasio da za razliku od prijašnjih godina ovoga puta sva su vina položila na ispitu i nijedno nije dobilo ocjenu nedovoljan,

– Ipak, vinari bi trebali više pripaziti na merlot, zbog toga jer se grožđe kasnije bralo vina su ove godine drugačija, nemaju jaka tijela, visoke alkohole, zaobljenija su i slađa. Pobjednicima nisam iznenađen, no tek ćemo negdje u petom mjesecu vidjeti na što će izaći ta vina, kazao je Tomić.

Pravo natjecanja imali su isključivo vinari upisani u Upisnik poljoprivrednih proizvođača sa drniškog područja. Svake godine u kategoriji crnih vina na drniškom Martinju pobjedu odnese merlot, do sada uglavnom sa područja Petrovog polja, ove godine pobijedio je merlot prominskog vinogorja,

– Vinograd je star četiri godine a ovo mi je druga izložba, prošle godine sam osvojio šesto mjesto. Imam 4 tisuće panja a od toga tisuću i petsto loza je merlot, imam još plavinu, lasin, debit i maraštinu no merlot je najviše zastupljen. Već dugo godina u obitelji se bavimo vinogradarstvom i vinarstvom, tri sina nadam se da će nastaviti gajiti ljubav prema vinu, kazao je Tarle, dodajući da je suša ove godine smanjila urod, pa je u vinogradu već postavljen sustav za navodnjavanje.

Pinot, ali obitelji Maleš iz Mirlović Zagore, i prošle je godine pobijedio u kategoriji bijelih vina, ove godine pobjednički pinot stiže iz Siverića od Tvrtka Topića koji je već nekoliko godina na drniškom Martinju nagrađivan no u kategoriji crnih vina, gdje je i ovoga puta osvojio treće mjesto sa merlotom,

– Bilo je ovo testiranje. Prije deset godina sam posadio jednu šarenu kolekciju od 800 trsova i četiri sorte, debit maraština, merlot, te i ovaj nagrađeni sivi pinot. Ta se sorta ranije bere za razliku od recimo prominskog debita koji često osvaja prvo mjesto, obran je još 11. rujna, dakle ima dva mjeseca pa je i bistriji u odnosu na ostala vina. Ponukan sam time što je prošle godine pinot osvojio prvo mjesto. Sveukupno obitelj ima preko 12 tisuća trsova, kazao nam je Tvrtko Topić inače voditelj drniškog pogona Dalmacijavina komu je i otac Ivan Topić poznati vinar.

Martinje je organiziralo Pučko otvoreno učilište Drniš. U restoranu “Kod Tome” za tu prigodu smotano je više od 500 arambašića. Tristotinjak uzvanika uz dobru kapljicu zabavljali su Berekini, glumci HNK Šibenik, te Miljenko Galić. Mošt je krstio drniški župnik fra Božo Morić.

martinje_radio


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background