Zatvorena drniška tvornica Bramac

- 9. studenoga 2010.

Nakon 13 godina rada od danas prestaje proizvodnja crijepa u drniškom pogonu Bramaca. Vijest je to koja je danas unatoč krizi u poslovanju koja se bilježi u Bramacu u zadnje dvije godine iznenadila Drnišane.

BRAMACZatvaranjem tvornice šokirani su i sami radnici, koje je o zatvaranju pogona i otkazima danas izvijestio direktor Bramaca za Hrvatsku Krešimir Kranjčec .
Odluka da se zatvori pogon u Drnišu donesena je temeljem recesije u građevinskom sektoru, prouzročene gospodarskom krizom. Zatvaranjem proizvodnje crijepa najviše je pogođeno 25 drniških djelatnika za koje napravljen socijalni plan zbrinjavanja, stoji u kratkom priopćenju iz Bramaca. Nadalje navodi se kako će se opskrba lokalnih tržišta u Istri i Dalmaciji kao i izvoznog tržišta u Bosni i Hercegovini kojima se dosada isporučivala roba iz Drniša, ubuduće vršiti iz tvornica u Škocjanu u Sloveniji i te tvornice u mađarskom Veszpremu. Za lokalno tržište u Drnišu će i dalje se voditi skladište s potpunim asortimanom roba.
Kako je za Radio Drniš kazao Krešimir Kranjčec svi radnici dobit će otpremninu višu nego što je zakon propisuje. Tvrtka je za njih izradila usklađen socijalni plan koji u obzir uzima specifične socijalne prilike za svakog pojedenih djelatnika a pri tome su se u obzir uzimale socijalne prilike u kojima živi njegova obitelj, broj djece, uzdržava li sam obitelj te ima li djelatnik status branitelja.
Tvrtka Bramac pokrovni sustavi bavi se proizvodnjom crjepova i prodajom krovne opreme, a svojim su dolaskom na hrvatsko tržište htjeli preuzeti vodeću ulogu u razvoju tržišta pokrovnih sustava. Tvrtka je 1997. godine u drniškoj industrijskoj zoni kao prvi strani ulagač na ovom području sagradila tvornicu crjepova s proizvodnim kapacitetom od milijun i 400 000 četvornih metara crijepa na godinu, zaposlivši tada 30 tak djelatnika. U tvornici u Drnišu 2007. godine za proširenje proizvodnih kapaciteta i nove proizvodne tehnologije investirano je 2,5 milijuna eura što je otvorilo novih 16 radnih mjesta. Tvornica je u Drnišu prije početka krize radila čak u tri smjene i zapošljavala 42 djelatnika, da bi potom prošle godine krizom u građevinarstvu postupno smanjivala broj zaposlenih te uvela četverodnevni radni tjedan.
U Drnišu se proizvodilo pet različitih vrsta crijepa, a iz te su se tvornice opskrbljivala tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Također u Drnišu se proizvodila i vrsta crijepa posebno tražena na tržištu Slovenije. Poduzeće je inače u vlasništvu koncerna Bramac Dachsysteme Internationala sa sjedištem u austrijskom Pöchlarnu. Cijeli koncern pokriva tržišta Srednje i Jugoistočne Europe i do zatvaranja drniške tvornice brojio je 13 tvornica crijepa u 12 zemalja. Grupa zapošljava oko 1.300 djelatnika. Bramac je do sada bio druga najveća tvrtka na hrvatskom tržištu koja se bavi proizvodnjom i prodajom crijepa i krovne opreme. Zatvaranjem drniške tvornice u Hrvatskoj ostaje zagrebački ured sa sjedištem uprave, te skladišta u Karlovcu i Varaždinu, te od danas kao skladište pridružuje i drniški pogon.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background