Istine i laži o hrani napunile Narodnu knjižnicu – „Panceta,pršut,jaja… nisu grijeh”

- 3. lipnja 2014.

Zdravlje i prehrana tiču se svakoga od nas, stoga ne čudi velik broj Drnišana na predstavljanju knjige “Istine i laži o hrani” i predavanju koje je sinoć održala autorica Anita Šupe u Narodnoj knjižnici Drniš. Anita Šupe, pionirka LCHF/Paleo modela prehrane u Hrvatskoj.

FOTO: Anita Vukušić

Nakon knjige „Istine i laži o hrani” u kojoj se obračunava s ustaljenim predrasudama i ruši mitove o “zdravoj” i “nezdravoj” hrani, njena druga knjiga pod nazivom „Prva hrvatska LCHF kuharica„ predstavlja praktičan vodič za Paleo – LCHF način života te objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani. Nutricionistkinja Anita Šupe školovana u Švedskoj, drniškoj je publici govorila o tradicionalnoj prehrani zdravih predcivilizacijskih kultura te o sastavu moderne prehrane koju jedemo, a koja je zapravo itekako štetna za naše zdravlje.

-Pojmom zdrava hrana danas se najčešće manipulira. Da bi čovjek bio zdrav i fit, potrebno se vratiti izvornoj hrani, kakvu su jeli ljudi prije 50 godina. Danas je zdravo ono što industriji nosi profit, a namirnice koje nam se serviraju pune su kalorija, a male nutritivne vrijednosti. Zbog neistine da su masnoće životinjskog podrijetla štetne, već smo 30 godina pokusni kunići – kazala je Šupe:

{play}audio/anita-supe-1.mp3{/play}

Mozak se sastoji od sedamdeset posto masnoće, zato mu je ne treba uskratiti jer mu je potrebna za rad! Naravno, to moraju opet biti “zdrave” masnoće kako ne bismo za pola sata bili ponovno gladni– poručila je nutricionistkinja. Malo znamo o hrani koju unosimo u sebe. Hrana koju nalazimo u prodavaonicama “obogaćena” je aditivima, umjetnim zaslađivačima, konzervansima, stabilizatorima, zgušnjivačima .Posebice naglašava aditive, a kao školski primjer takva produkta izdvojila je hrenovke, u kojima tek oko deset posto ima ‘prave’ mesne sirovine, a ostalo su voda i aditivi. Anita Šupe:

{play}audio/anita-supe-2.mp3{/play}

Činjenica je, tvrdi autorica, da se jednostavnim, maksimalnim reduciranjem žitarica iz jelovnika mogu suzbiti dijabetes, psorijaza, celijakija, povišen krvni tlak i cijeli spektar autoimunih bolesti. Ističe kako je pretilost, pošast suvremenog doba, bolest pretjeranog nakupljanja masnoće i ne ovisi ni o prekomjernom jelu ni o premalo tjelesne aktivnosti, već o neravnoteži u hormonalnom reguliranju masnog tkiva i metabolizma masti.

Iako se čini komplicirano,Anita Šupe ističe kako je vrlo jednostavno hraniti se zdravo. Žitarice, tjesteninu i kruh zamijenimo orašastim proizvodima i sjemenkama koji su izvor kvalitetnih masti, umjesto rafiniranih biljnih ulja – ubaciti maslinovo ulje i svinjsku mast te visokomasne mliječne proizvode, a sve ostalo zapravo ostaje isto.

FOTO: Anita Vukušić


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian