200 komada jabuka kontra cigareta

- 31. svibnja 2014.

Grad Drniš, kao kandidat za stjecanje naziva Grada prijatelja djece, uključio se u kampanju „Budi poseban – budi NEovisan – živi svoj san!” koju provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske, a podržava Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Foto: Iva Jelčić

Više od 200 komada jabuka s istaknutom porukom „Tko puši, zdravlje ruši” prolaznicima u središtu grada podijelila su 30. svibnja , na Svjetski dan nepušenja, djeca iz dječjeg vrtića, prvašići iz osnovne škole i djeca iz drniških sportskih klubova. Sa ovom porukom djeca su nastojala i odraslima reći kako bi trebali više promisliti o svojim postupcima u brizi za zdravlje.

Akciji se priključila i Liga protiv raka Grada Drniša koji su prolaznicima mjeriti krvni tlak, te letcima ih upozorili na bolesti koje uzrokuje pušenje.

Pušenje je u nas još uvijek društveno prihvatljiva pojava, pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću poput ovisnosti o alkoholu ili drogama. Alarmantno stanje u Hrvatskoj pokazuje statistika od preko 50% stanovništva koje puši, dok po plućnim bolestima zauzimamo drugo mjesto u Europi, odmah iza Mađarske. Upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih vrsta karcinoma. Za bolesti uzrokovane pušenjem godišnje se iz proračuna za zdravstvo izdvaja oko 1,5 milijarde kuna.

Foto: Iva Jelčić

Foto: Iva Jelčić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background