In memoriram – Mile Bilić (1931.-2012.)

- 15. veljače 2012.

Ovoga tjedna Drniš je ostao bez još jednog svog uglednog građanina. U 81 . godini napustio nas je jedan od najpoznatijih drniških sudaca i odvjetnika Mile Bilić.

U godini kada obilježavamo 170 godina od osnutka Matice hrvatske umro je prvi predsjednik i jedan od osnivača drniškog ogranka.

Osnivačka skupština Matice hrvatske održana je 28. travnja 1971. g. u kino dvorani „Partizan”. Iz Središnjice su prisustvovali Zvonimir Komarica i Vlado Gotovac, Srećko Lipovčan u i me „Hrvatskog tjednika” u osnivanju, bio je tu i fra Tomislav Duka gvardijan samostana na Visovacu.

Inicijatori osnivanja Ogranka u Drnišu bili su Ante Bilić – zastupnik u Saboru SRH i direktor Centra za kulturu, te Milan Peteržilnik direktor Školskog centra.

Prvo je izabran upravni odbor od 27 članova, a nakon toga predsjedništvo. Uz pokojnog Milu Bilića, tada sudca Okružnog suda Šibenik; potpredsjednik je bio profesor Ivan Barišić i Jakov Abramac predsjednik općinskog suda u Drnišu. Nakon osnivačke skupštine koncert su održali Marijana Radev i Vice Vukov. Na krilima nacionalnog zanosa 1971. Ogranak Matice hrvatske Drniš ubrzo je brojio 613 članova, a upravni odbor je imao 27 članova od čega VSS -14 članova, VS -4, SSS -5, zemljoradnika 3, privatni obrtnik -1, članova SK 11.

………………..

Planovi Ogranka bili su dosta ambiciozni, a neki su i ostvareni kao: osnivanje mješovitog pjevačkog zbora Matice Hrvatske pod ravnanjem direktora Glazbene škole Petra Škarice, imenovanje škole u Drinovcima imenom Stjepana Radića i postavljanje spomen ploče ispred škole. U lipnju te godine na postavljanju spomen ploče bio je i dr. Franjo Tuđman. Sve njihove aktivnosti revno je pratio Republički sekretarijat za unutrašnje poslove- tj. narodna milicija. Gušenjem tzv. Masovnog pokreta u Hrvatskoj nastradala je i Matica hrvatska koja je na sjednici Općinske skupštine održane 24. veljače 1972. označena kao „gnijezdo neprijateljske aktivnosti”, to je jasno koštalo njene članove pogotovo vodeće.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća Mile Bilić nije više radio u Sudu ,već postaje uspješan drniški odvjetnik.

Početkom demokratizacije u Hrvatskoj 23. veljače 1991. održana je nova osnivačka skupština i izabran je novi stari predsjednik Mile Bilić, gosti su ovoga puta bili fra Josip Ante Soldo, Andrija Dujić, Ante Batinica, Božo Došen i Stjepan Miović Kočan.

Do početka Domovinskog rata Mile Bilić imao je svoj odvjetnički ured u središtu Drniša, a potom odlaskom Drnišana u prognaništvo ponovo se vratio na sud. Godine 1992. imenovan je za sudca Županijskog suda u Šibeniku.

Nakon Oluje, vratio se u rodni grad i Općinski sud Drniš.

21. prosinca 1995. godine Mile Bilić imenovan je predsjednikom Općinskog suda u Drnišu gdje je ostao sve do umirovljenja 1. ožujaka 2001. godine.

U mirovinu je otišao s punih 70 godina.

Pripremio Davor Gaurina – predsjednik Matice hrvatske Drniš.

opcinski-sud


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background