Drnišom zavladale maškare

- 15. veljače 2012.

Od danas Drnišom vladaju maškare. Zbog problema koje je prouzrokovao obilan snijeg predaja ključeva grada u ruke maškara održana je, ne kako je to tradicionalno na drniškoj Poljani, već u Dječjem vrtiću Drniš na maloj svečanosti kako bi najmlađi Drnišani ipak osjetili radosti maškaravanja i krnjevala.
Ključeve grada Drniša u ruke Meštru od maškara predao je gradonačelnik Drniša Ante Dželalija. Prilikom primopredaje vlasti gradonačelnik je izrazio nadu da će se maškarana vlada uspješnije uhvatiti u koštac sa problemima koje po Drnišu još uvijek uzrokuju snijeg i led.
Odgojiteljice drniškog vrtića ponovno su oduševile kostimima koje su izradile za mališane. DOŠK-ovi košarkaši, Čarobnjaci, Indijanci, Zaljubljeni, Europejci, Ježići, Pahuljice i snjegovići, zaplesali su i zapjevali u prigodnom programu koji su osmislile njihove tete.

Drniški krnjeval ove godine neće se održati

– Odluka je to drniškog krnjevalskog odbora. Naime u razgovoru sa Državnim hidrometeorološkim zavodom doznali smo da nas sa srijede na četvrtak čekaju nove snježne padaline, a isto tako postoje indicije da će do dodatnog pogoršanja vremena doći slijedeći tjedan. Iako su najavljene veće temperature zraka u danima pred nama nije realno očekivati da će se snijeg otopiti. Proglašeno je stanje elementarne nepogode, te su djelatnici komunalnog poduzeća i brojni volonteri koji su trebali biti uključeni u realizaciju manifestacije preusmjerili su svoje aktivnosti na prioritete poput pomaganja stanovnicima pri čišćenju snijega. Uz to cijela manifestacija se treba održati na otvorenom u popodnevnim i kasno popodnevnim satima, organizatorima je nemoguće raditi vani zbog preniske temperature. Poljana je pod snijegom i ledom, postoji bojazan od leda po kolniku i nogostupima kuda se povorka treba kretati, padanja otopljenog snijega i siga sa krovova kuće. Brojne zainteresirane maškarane skupine odsječene su od Drniša i nalaze se u okolnim selima, i teško da u takvim uvjetima sudjelovali bi u krnjevalu unatoč prvotnim dogovorima, nabrojila je razloge otkazivanja tradicionalne manifestacije Ana Lokas – direktorica TZ Grada Drniša.
2012. godina ostat će zapamćena kao godina u kojoj Drnišani za sve nedaće i probleme koji ih tište nisu mogli okriviti Krnju i presuditi mu spaljivanjem na Čikolskom mostu.
Tradicija drniškog krnjevala njeguje se od 1780. godine. Koga god smo upitali sjeća li se makar u novijoj povijesti godine kada se krnjeval nije održao iz bilo kojeg razloga odgovorio je niječno. Sve dok mu se snijeg nije našao na putu.

Na pokladni utorak Ples pod maskama 

Ipak bit će “Ples pod maskama”, koji će se održati u utorak, 21. veljače, u predvorju Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog uz glazbu uživo. Birat će se i najbolja maškarana skupina, za koju je osigurana nagrada od tisuću kuna, za drugu skupinu nagrada iznosi 700 a za treću 500 kuna.

maskarice_0

maskarice_10

maskarice_9

maskarice_8

maskarice_7

maskarice_6

maskarice_5

maskarice_4

maskarice_3

maskarice_2

maskarice_1


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian