HUMANITARNIM KONCERTOM OBILJEŽEN 45. ROĐENDAN RADIO DRNIŠA

- 27. studenoga 2017.

Danima unaprijed rasprodanim humanitarnim koncertom klape Iskon Radio postaja Drniš proslavila je 45. obljetnicu djelovanja.
Kino kazališna dvorana Ivana Meštrovića bila je pretijesna da primi sve one koji su željeli prisustvovati događaju, uživati u hitovima jedne od najboljih hrvatskih klapa, ali i htjeli dati svoj doprinos za obnovu Promine.

Naime, prihod od prodaje ulaznica Radio Drniš u cijelosti je donirao Planinarskom društvu Promina za sanaciju planinarskih putova, ploča, markacija, vidikovaca i svega onoga što su volonterski godinama gradili a nestalo je u velikom požaru koju je planinu poharao koncem kolovoza ove godine.
Dvorana je kapaciteta 403 sjedala a cijena ulaznice povodom 45. rođendana bila je 45 kuna, tako da je v.d. direktorice Matilda Jelčić Stojaković tajnici PD Promina Dariji Kulušić uručila ček sa iznosom od 18.135,00 kuna.

Daleke, 1972. godine ideja o osnivanju radijske postaje rođena u hotelu ‘Danica’, mjestu gdje su se uz kavu donosile mnoge odluke. Kažimir Aralica bio je inicijator, kojeg su podržali Petar Šarić, Marko Vukušić Maćela i Ante Vukušić.

Radio Drniš je osnovan u sklopu tadašnjeg Centra za kulturu, obrazovanje i informiranje Drniš,
– ‘Započelo se na oskudnoj opremi, a prvi glas koji se čuo u eteru 27. studenog 1972. godine bio je glas kninske spikerice Mire Bobanac. U početku emitiralo se svega dva sata programa dnevno i to utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom. U Radio Zagrebu su nam puno pomogli, kod prikupljanja dokumentacije ali i pri samom instaliranju prve antene Marconi na Ceceli u Petrovom polju. Odašiljač je bio telefonskom linijom vezan sa studijom u Drnišu koji je bio u iznajmljenom prostoru u tzv. Udarnikovoj zgradi’, – kazao nam je direktor Petar Šarić.

Stigle su 80-te a radio je proširio i program i kadar. Počele su kontakt emisije, izravna javljanja, radio je bio svugdje dobrodošao,
– ‘Nikada neću zaboraviti događaj sa početka osamdesetih. Subotom smo snimali reportaže jer taj dan nije bilo programa. Jednom prilikom išli smo u Koprno, a žitelji su nas dočekali transparentom ‘Dobrodošao Radio Drniš’, pečenom janjetinom, načeli pršut’, ispričala nam je Anita Vukušić, koja je na radiju u kontinuitetu radila 37 godina i cijelo to vrijeme bila glavna i odgovorna urednica, a posljednjih osam godina i direktorica.

Značaj ove radio postaje posebice je potvrdio Domovinski rat, a ratna redakcija dokazala je svoju odgovornost i profesionalnost emitirajući program iz pričuvnog studija u Unešiću.
– ‘Sluteći ratne strahote dio najnužnije opreme nekoliko dana prije nego smo prognani iz Drniša prenijeli smo u Unešić. Tako da program praktički uopće nije bio u prekidu. A iz Drniša smo se oglasili već 07. kolovoza 1995. godine. Puno su nam pomogli Radio ritam iz Šibenika i Radio Split’, kazao nam je direktor prvo Centra za kulturu a poslije Radio Drniša – Ante Vukušić.

Ratna redakcija Radio Drniša dobitnica je posebne Povelje za doprinos u obrani domovine, dio ratne redakcije Odlikovan Spomenicom Domovinskog rata ’91. i medaljama Bljesak i Oluja.

Radio je po sili zakona izdvojen iz Centra 1996. godine, kad je osnovana tvrtka Radio postaja Drniš d.o.o., osnivači i suvlasnici su Grad Drniš, Općina Promina, i Pučko otvoreno učilište Drniš, te 10 malih udjeličara.

Vlastiti cjelodnevni 24-satni program počeo je 2009. godine. Danas na radiju radi troje stalno zaposlenih, i nekoliko honoraraca.
Radio Drniš je dobitnik nekoliko priznanja. Među ostalima za deset godina rada dobio je i nagradu tadašnje Općine Drniš, a Šibensko kninska županija dodijelila mu je plaketu zbog četrdesetogodišnjeg neprekidnog djelovanja, uspješnog informiranja prognanika i branitelja u Domovinskom ratu te općeg doprinosa u razvoju društvenog života Drniša i okolice.

Od krovne organizacije HURIN-a projekt Radio pijaca dobio je nagradu za najbolju akciju 2009. i 2010. godine, Prominski bronzin najbolja je akcija 2016. godine.
Za najbolje radijske web stranice dobio je nagradu Zlatni miš 2012. godine, 2010. Anita Vukušić dobila je zlatnu plaketu za 30 godina voditeljskog/ novinarskog rada a 2016. godine nagradu za životno djelo.

Povodom 45. rođendana predsjednik Skupštine Radio Drniša Josip Begonja dijelu onih koji su iznijeli protekla više od četiri desetljeća rada uručio je zahvalnice, direktorima Petru Šariću, Anti Vukušiću i Aniti Vukušić, tehničarima Šimi Kolombu, Vjekoslavu Keviću i Krešimiru Topću, za dva desetljeća rada priznanje je dobio Hrvoje Matić.
V.d. direktorice Matilda Jelčić Stojaković zahvalnice je uručila predstavnicima osnivača koji radio prate sve ove godine Gradu Drnišu – nagradu je primio gradonačelnik Josip Begonja, Općini Promina – nagradu je primio načelnik Tihomir Budanko, te Pučkom otvorenom učilištu Drniš – nagradu je primio ravnatelj Davor Čupić.

Predsjednik Skupštine Josip Begonja i gradonačelnik Drniša, radio je na svečanosti darivao sa Sony diktafonom.

– ‘Desetljeća rada naučila su nas da prepoznamo probleme u lokalnoj zajednici i da ne budemo pasivni promatrači – nego da djelujemo. Naš veliki jubilej dar je ljudima i prirodi koji ispunjavaju naše živote i koji trebaju našu pomoć. Sigurni smo Promina će ponovno prodisati. Samo zajedničkim snagama možemo joj vratiti stari sjaj.
Hvala svima Vama koji ste kupnjom ulaznice dali svoj doprinos i hvala svim našim pokroviteljima i sponzorima koji su i ovog puta pokazali svoje veliko srce.

45 godina je puno. Puno riječi, priloga, emisija, reportaža, prijenosa, pjesama, uspomena, ljudi, suradnika. Hvala svima i hvala slušateljima koji nam vjeruju već 45 godina. Oni su naši alfa i omega. Svaki dan je nova borba, a mi se zbog naših slušatelja svaki dan trudimo biti još bolji’, kazala je na koncu Jelčić Stojaković.

RADIO DRNIŠ SE ZAHVALJUJE POKROVITELJIMA, A ONI SU: 
Horizont – Ivo Validžić, Grad Zagreb, Hoteli Vodice, Grad Drniš, Šibensko kninska županija, Javna ustanova Nacionalni park Krka, Ljekarna Drniš, Medilab, Pizzeria ‘M’, Girk Kalun, Jolly eko, Metalia auto, Grad Šibenik, Drniš commerce, Grad Knin, Rad Drniš, Djelo, Općine Promina, Unešić i Ružić, Drnišplast, Hotel Park, Drniški transporti, Gradska čistoća Drniš, Dalmacijavino Split, Bel Cro, Baba delicije, Braniteljska zadruga Lemeš, Maran, vinari Stipe Knežević i Marko Duvančić, te Frizerski studio ‘Mira’.

GALERIJA FOTOGRAIJA: 45. godina Radio Drniša – humanitarni koncert Klape Iskon
 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian