Grkokatolička Župa Kričke organizira akademiju u čast dvojice hrvatskih pjesnika

- 6. rujna 2018.

U subotu 22. rujna u velikoj gradskoj vijećnici u Drnišu održat će se svečana akademija u čast hrvatskih pjesnika Mihovila Nikolića i Jovana Hranilovića. Akademiju organizira grkokatolička župa Pokrova presvete Bogorodice te ogranci Matice hrvatske, Jastrebarsko i Drniš. Na ovom događaju sudjelovati će svećenstvo drniškog kraja i Križevačke eparhije, te predstavnici Matice hrvatske. Organizatori su odlučili obnoviti spomen na ovu dvojicu velikana koji su rođeni, a i živjeli u Drniškom kraju, u župnoj kući grkokatoličke župe u Kričkama. Radi se o pjesnicima čiji je kulturni i prosvjetiteljski doprinos za Hrvatski narod od velike važnosti.

U biografiji Jovana Hranilovića piše kako je rođen 18. prosinca 1855. godine u Kričkama. U književnosti se javio rano, već 1873. godine, pisao je i prevodio pjesme, pripovijetke, političke i književne rasprave, polemike i studije te ih objavljivao u periodu od 1873. do smrti – sveukupno oko pet tisuća radova. Hranilović je u njima očitovao svoju iskrenu ljubav za domovinu, s izraženom socijalnom notom, potičući svećenstvo na vjerski, kulturni i politički rad za narod.

O Mihovilu Nikoliću piše da je rođen je 29. srpnja 1878. također u Kričkama. Bio je jedan od utemeljitelja Društva hrvatskih književnika, te predsjednik Matice hrvatske 1945–49. godine. Objavio je nekoliko pjesničkih zbirki u duhu impresionističkoga pjesništva karakterističnoga za razdoblje moderne, lirsku novelu Vjeručka: posljednje poglavlje (1914), a u zagrebačkome HNK-u 1905. izvedena mu je jednočinka Razbijeni sni.

Župnik otac Milan Stipić najavio je akademiju koja će se održati u čast ovih hrvatskih velikana.

-Odlučili smo 22. rujna, u subotu, napraviti malu akademiju u gradskoj vijećnici. Tu će se okupiti članovi Matice hrvatske iz Drniša, Jastrebarskog i Zagreba, doći će pjevački zbor, svećenici drniškog kraja, iz Šibenika i Splita itd. Nakon akademije svi ćemo otići u Kričke gdje će u 17 i 30 biti otkrivanje spomen ploče ovoj dvojici velikana. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže.

Kazao nam je i kako napreduju radovi na župnoj kući i obnovi crkve u Kričkama.

-Župna kuća je spremna za stanovanje. Što se tiče crkve radovi idu polako, mi smo jedan dobar dio posla napravili. U planu nam je krenuti dalje s radovima kako bi do zime postavili krov na crkvi. Nadamo se da ćemo to uspjeti ostvariti tijekom narednih par mjeseci.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian