Grkokatolička Župa Kričke organizira akademiju u čast dvojice hrvatskih pjesnika

- 6. rujna 2018.

U subotu 22. rujna u velikoj gradskoj vijećnici u Drnišu održat će se svečana akademija u čast hrvatskih pjesnika Mihovila Nikolića i Jovana Hranilovića. Akademiju organizira grkokatolička župa Pokrova presvete Bogorodice te ogranci Matice hrvatske, Jastrebarsko i Drniš. Na ovom događaju sudjelovati će svećenstvo drniškog kraja i Križevačke eparhije, te predstavnici Matice hrvatske. Organizatori su odlučili obnoviti spomen na ovu dvojicu velikana koji su rođeni, a i živjeli u Drniškom kraju, u župnoj kući grkokatoličke župe u Kričkama. Radi se o pjesnicima čiji je kulturni i prosvjetiteljski doprinos za Hrvatski narod od velike važnosti.

U biografiji Jovana Hranilovića piše kako je rođen 18. prosinca 1855. godine u Kričkama. U književnosti se javio rano, već 1873. godine, pisao je i prevodio pjesme, pripovijetke, političke i književne rasprave, polemike i studije te ih objavljivao u periodu od 1873. do smrti – sveukupno oko pet tisuća radova. Hranilović je u njima očitovao svoju iskrenu ljubav za domovinu, s izraženom socijalnom notom, potičući svećenstvo na vjerski, kulturni i politički rad za narod.

O Mihovilu Nikoliću piše da je rođen je 29. srpnja 1878. također u Kričkama. Bio je jedan od utemeljitelja Društva hrvatskih književnika, te predsjednik Matice hrvatske 1945–49. godine. Objavio je nekoliko pjesničkih zbirki u duhu impresionističkoga pjesništva karakterističnoga za razdoblje moderne, lirsku novelu Vjeručka: posljednje poglavlje (1914), a u zagrebačkome HNK-u 1905. izvedena mu je jednočinka Razbijeni sni.

Župnik otac Milan Stipić najavio je akademiju koja će se održati u čast ovih hrvatskih velikana.

-Odlučili smo 22. rujna, u subotu, napraviti malu akademiju u gradskoj vijećnici. Tu će se okupiti članovi Matice hrvatske iz Drniša, Jastrebarskog i Zagreba, doći će pjevački zbor, svećenici drniškog kraja, iz Šibenika i Splita itd. Nakon akademije svi ćemo otići u Kričke gdje će u 17 i 30 biti otkrivanje spomen ploče ovoj dvojici velikana. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže.

Kazao nam je i kako napreduju radovi na župnoj kući i obnovi crkve u Kričkama.

-Župna kuća je spremna za stanovanje. Što se tiče crkve radovi idu polako, mi smo jedan dobar dio posla napravili. U planu nam je krenuti dalje s radovima kako bi do zime postavili krov na crkvi. Nadamo se da ćemo to uspjeti ostvariti tijekom narednih par mjeseci.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background