Nacionalni park Krka poziva škole i vrtiće na suradnju

- 7. rujna 2018.

Iz Javne ustanove Nacionalni park Krka pozivaju na suradnju ravnateljice i ravnatelje svih vrtića, osnovnih i srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji s Programom predavanja i edukativnih radionica. NP Krka je za novu školsku godinu pripremio brojna predavanja, ekološke i edukativne radionice, terensku nastavu i sportske aktivnosti. Programi su prilagođeni djeci svih uzrasta i namijenjeni širenju znanja o zaštiti prirode i okoliša te kulturno-povijesne baštine –poručuju iz NP Krka.

-Moramo istaknuti kako smo proteklih godina imali izuzetno dobru suradnju sa školama i vrtićima, posebno na području Parka, ali i onima koji su u neposrednoj blizini. Pozivamo još jednom sve one s kojima smo do sada aktivno surađivali da nam se opet pridruže, ali i one koji nisu imali priliku upoznati naš program da nam se s punim povjerenjem obrate. – kazala nam je Katia Župan, glasnogovornica JU “NP Krka”.

Suradnja NP Krka i odgojno obrazovnih ustanova se ostvaruje kroz brojne radionice i predavanja koja su pripremljena za svaki uzrast. Radionice i predavanja su prilagođene i podijeljene prema skupinama, pa se posebno održavaju radionice za vrtićane, niže i više razrede osnovne škole, te srednje škole.

Radionice za vrtiće i niže razrede osnovne škole su Mini čuvari prirode, 3R (Reduce, Reuse, Recycle), Dajmo više za šišmiše, Nosi mi se zeleno, Čudesni svijet vretenaca, Legenda o zmajevoj djeci, Istražimo špilje, Pogodi sigu, Mala škola arheologije.

Predavanja i terenska nastava za više razrede osnovne škole: Rimljani u našim krajevima, Životinjski svijet u NP Krka, Kap za slap, GIS – geoinformacijski sustav, Voda koja gradi slapove i Upravljanje nacionalnim parkom.

Predavanja i terenska nastava za srednje škole: Rimljani u našim krajevima, Životinjski svijet u NP Krka, Voda koja gradi slapove, GIS – geoinformacijski sustav, Prihvat i prijevoz posjetitelja u NP Krka i Strateško upravljanje nacionalnim parkom.

Katia Župan kazala je kako su za stariju djecu radionice su malo zahtjevnije od onih za djecu najmlađeg uzrasta koja će kroz igru učiti o zaštiti prirode.

-S djecom najmlađeg uzrasta radimo kroz igru i različite sportske aktivnosti. Učimo ih o prirodi i što za čovjeka predstavlja boravak u prirodi i kako možemo zaštititi prirodu. Što su djeca starija, s njima možemo raditi konkretnije gradivo, pritom pazimo da budemo usklađeni s nastavnim programom.

Predavanja, edukativne radionice i terenska nastava održavat će se na Skradinskom buku, u Ispostavi JU „NP Krka“ u Skradinu i Drnišu, Roškome slapu, Centru kretanja u Laškovici, arheološkom nalazištu Burnum, Eko kampusu Puljane, poučno-pješačkoj stazi Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, Oziđanoj pećini te školama i vrtićima.

Prigodnim aktivnostima s djecom i mladima na području Parka obilježavaju se i važni datumi, poput rođendana NP „Krka“, Svjetskog dana voda, Svjetskog dana planeta Zemlje, Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Svjetskog dana zaštite okoliša, Noći šišmiša i sl. – pozivamo sve koji nam se žele pridružiti u radu, da to s povjerenjem i učine – poručuju iz NP Krka.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background