Gradsko vijeće o javnoj rasvjeti – drniško područje osvjetljava 3.560 žarulja!

- 13. svibnja 2016.

Nešto više od 350 kilometara četvornih područja Grada Drniša i 26 pripadajućih naselja osvjetljava čak 3.560 žarulja javne rasvjete.
S obzirom da je riječ o području koje prema zadnjem popisu stanovnika iz 2001. godine ima 8.595 stanovnika lako je zaključiti da otprilike jedna žarulja ide na tri stanovnika.
Na godišnjoj razini na utrošak električne energije za javnu rasvjetu iz gradske blagajne izdvaja se milijun i 400 tisuća kuna.

Javna rasvjeta bila je u fokusu netom održane sjednice Gradskog vijeća Grada Drniša.
Najviše rasprave izazvala je naime točka dnevnog reda koja se odnosila Izvješće o izvršenju Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2015. godini – u dijelu koji se tiče javne rasvjete.

Vijećnica Hrvatske narodne stranke Vlatka Duilo upitala je kako je moguće da su se troškovi održavanja javne rasvjete povećali za 500 tisuća kuna a više od pet milijuna kuna uloženo je u povećanje energetske učinkovitosti javne rasvjete što je u konačnici trebalo značiti smanjenje rashoda po toj stavci.

‘Postavljeno je u ovom mandatu više od 500 novih rasvjetnih tijela što nije racionalno’ – upozorila je Vlatka Duilo ustvrdivši da joj je mreža javne rasvjete jako dobro poznata s obzirom da je u dva mandata bila zamjenica gradonačelnika Drniša: ♪

{play}images/audio2/Vlatka-Duilo-javna-rasvjeta_.mp3{/play}

Stručna suradnica za komunalno gospodarstvo drniške Gradske uprave Zdenka Jerković obrazložila je da na mjestima gdje su žarulje zamijenjene energetski učinkovitijima odnsono štednima došlo je do uštede, no trošak se povećao zbog postavljanja novih žarulja na mjestima gdje ih ranije nije bilo.
U zadnjih osam godina broj rasvjetnih tijela na području Grada Drniša povećao se za preko tisuću i sto.
Prošle godine obavljena je revizija i utvrđeno je da sada sveukupno Grad Drniš ima tri tisuće 560 žarulja: ♪

{play}images/audio2/Zdenka-Jerković-javna-rasvjeta.mp3{/play}

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja (HDZ) kazao je kako se razmišlja o tome da se u noćnim satima svako drugo rasvjetno tijelo isključi, na mjestima gdje je to moguće.
Naglasio je da se žarulje postavljaju temeljem zahtjeva mjesnih odbora.
Ustvrdio je i kako se u 2013. godine značajno povisila cijena električne energije:♪

{play}images/audio2/Josip-Begonja-javna-rasvjeta-1.mp3{/play}

Vlatka Duilo (HNS) je upozorila kako ovakvo ponašanje drniški proračun neće izdržati: ♪

{play}images/audio2/Vlatka-Duilo-javna-rasvjeta-2.mp3{/play}

U raspravu se uključio i vijećnik HSLS-a Ivica Kosor – kazavši da je poznata praksa da ako je netko dobar i sa bivšom i sa sadašnjom vlasti, odnosno s gradonačelnikom, u vlastito dvorište može dobiti žarulju dok istovremeno postoje gradske ulice koje nisu dovoljno osvijetljene. ‘Granice se moraju postaviti’ – poručio je HSLS-ov Ivica Kosor: ♪

{play}images/audio2/Ivica-Kosor-javna-rasvjeta_.mp3{/play}

Na tvrdnje vijećnika Kosora reagirao je gradonačelnik Begonja: ♪

{play}images/audio2/Josip-Begonja-javna-rasvjeta-2.mp3{/play}

Za riječ se na koncu javio i direktor Gradske čistoće Drniš Marinko Šindilj koja održava javnu rasvjetu na području Garda Drniša: ♪

{play}images/audio2/Marinko-Sindilj-javna-rasvjeta_.mp3{/play}

Izvješće gradonačelnika o Izvršenju programa komunalne infrastrukture usvojeno je većinom glasova. Protiv su glasala tri vijećnika HNS-a i jedan HSLS-a.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian