Gradonačelnik na konferenciji za novinare odgovorio na napade HNS

- 9. prosinca 2014.

Foto: Tome

U preuređenje drniške Poljane po Ugovoru ukupno je utrošeno dva milijuna i 999 000 kuna sa PDV, te dodatno još 226.000 kuna na naknadne radove za izgradnju rampe za invalidne osobe, uređenje stepeništa na ulazu na trg, te novu elektroinstalaciju. Za kandelabre proveden je potpuno novi natječaj za zamjenu oštećenih i dotrajale rasvjete. To su odstupanja od 8 posto od osnovnog ugovora što su prethodno odobrili vijećnici Grada Drniša. Od dva milijuna kuna koliko je još 2008. godine odobreno za preuređenje Poljane utrošeno je milijun i 780.000 kuna, a ostalo su vlastita sredstva iz gradskog proračuna. Višak od 220.000 kuna od odobrenih dva milijuna uz suglasnost Ministarstva regionalnog razvoja preusmjeren za preuređenje Trga Kralja Tomislava, prostora ispred zgrade gradske uprave, tako da će se za ovaj novac i sredstva iz gradske blagajne završiti uređenje oba središnja gradska trga. Rekao je to gradonačelnik Josip Begonja na konferenciji za novinare, koju je sazvao povodom jučerašnjeg priopćenja iz drniškog HNS u kojem ga je predsjednica Vlatka Duilo prozvala da krši zakon vezano uz obnovu Poljane i poučnu stazu od čikolskog mosta do mlinicena Čikoli .

Gradonačelnik Begonja najprije je novinarima kazao da 2 milijuna kuna su namjenska sredstva bivšeg Fonda za regionalni razvoj, a danas Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove, koja su za Poljanu doznačena još 2008. godine ,a koja je Vlatka Duilo za vrijeme kad je bila na čelu grada krajem 2012. godine htjela prenamijeniti za izgradnju prometnice u gradskog gospodarskoj zoni, što nije odobreno. U proljeće prošle godine resorno ministarstvo je informirao da se od prenamjene odustaje i da se sredstva žele utrošiti u uređenje Poljane, koje je započelo krajem prošle godine. U priopćenju gradska i županijska vijećnica Vlatka Duilo među ostalim navodi da su odstupanja veća za 26 % ili za 630.000 kuna od osnovnog troškovnika koji po njoj iznos dva milijuna i 399.000 kuna.

Nove ploče su kamene, dolit iz kamenoloma na Mosoru. Na natječaj se javilo šest tvrtki, sve su se javile sa tim kamenom, što je i prijedlog konzervatora, odbrana je kao najpovoljnija tvrtka ‘Graditelj svratišta’ d.o.o. , istaknuo je Begonja i dodao:

{play}audio/josip_begonja_091214_1.mp3{/play}

Potom je citirao što je o spornih 365 m2 gdje su ugrađene tanje ploče od 10 ugovorenih centimetara, na zahtjev uprave Grada, odgovorila projektantska kuća i što je utvrdilo vještačenje o razlici troška različite ugradnje:

{play}audio/josip_begonja_091214_2.mp3{/play}

O kvaliteti ugrađenih ploča kazao je :

{play}audio/josip_begonja_091214_3.mp3{/play}

Gradonačelnik Begonja istaknuo je da je 400 stranica dokumenta o Poljani kopirano i poštom dostavljeno vijećnici Vlatki Duilo , koja nije još platila toliki iznos za njihovo kopiranje budući se odlukom ranije izvršne vlasti, u kojoj je ona sudjelovala, plača kuna po kopiranom listu. Drži da priopćenjem želi ga oklevetati i prokazati, reći da u gradu ima lopova, te da je njezino priopćenje politički pamflet.

{play}audio/josip_begonja_091214_4.mp3{/play}

Odgovarajući na pitanje vezano uz šetnicu od mosta do mlinice na Čikoli dužine 250 metara uređene ovog proljeća, ističe kako je tu sporno 12 m2. Radovi izvođeni temeljem stare kopije katastarskog plana koja pokazuje put do mlina koji se koristio. Nakon postavljenih barikada na šetnicu zatražili su mišljenje ovlaštenog geodetskog vještaka i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima koji su utvrdili da su se radovi mogli izvoditi. Sporni dio puta ovih dana pokušat će se riješiti u izravnom razgovoru sa vlasnicom. Ukoliko se dogovor ne postigne spor će rješavati sud.

{play}audio/josip_begonja_091214_5.mp3{/play}

Begonja je na kraju pozvao sve građane i druge koji žele bilo kakvu dokumentaciju Grada Drniša na uvid da im se jave, uz uvjet da jednu kunu plate po listu kopije.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background