Drniški HNS prozvao gradonačelnika da krši zakon

- 8. prosinca 2014.

Foto: arhiva

Predsjednica Gradske organizacije HNS Grada Drniša, gradska i županijska vijećnica, Vlatka Duilo priopćenjem se obratila javnosti vezano uz obnovu drniške Poljane te uređenja šetnice uz Čikolu. U priopćenju izražava sumnju da vrijednost nabave za uređenje Poljane nije valjano određena, te da je :„ nabava podijeljena, rascjepkana, znatno se proširuje predmet ugovora na robu, radove i usluge koje nisu obuhvaćene osnovnim ugovorom. U mnogim stavkama se odstupa od osnovnog troškovnika, bilo u izvedenim ili neizvedenim radovima, cijeni , te se ne udovoljava traženim standardima u samom troškovniku. Radi se o klasičnom izigravanju i izvrtanju Zakona o javnoj nabavi. Svim ovim činjenjima i nečinjenjima, namjerno ili iz neznanja, gradskom proračunu Grada Drniša je počinjena znatna materijalna šteta . Iz svega je vidljivo da odgovorna osoba u Gradu Drnišu, gradonačelnik Josip Begonja , umjesto da vodi računa o zaštiti interesa Grada Drniša i gradskog proračuna, on štiti interese izvođača iz samo njemu poznatih razloga” , stoji u ovom priopćenju što ga je ispred HNS potpisala Vlatka Duilo.

Duilo drži da su ukupna odstupanja veća za 26,16 % ili za 627.847,06 kuna od osnovnog troškovnika ,Ugovorom o građenju cijena ugovorenih radova iznosila je dva milijuna i 399.934 kuna, te da je sporan i način preuzimanja Poljane, nakon završetka radova kad je sudskom nagodbom umanjena vrijednost izvršenih radova za 100.000 kuna na spornih 368 m2 s postavljenim pločama od 8,5 cm .

Vlatka Duilo kaže da je do tih podataka došla nakon što je po Zakonu o pravu na pristup informacijama zatražila gotovo svu dokumentaciju vezanu uz investiciju obnove i uređenja glavnog gradskog trga, pa sad želi upoznati javnost i porezne obveznike koji su snosili sve troškove, što su za svoj novac dobili. Što je kaže njena građanska dužnosti i vijećnička obaveza.

Evo što u priopćenju predsjednica HNS navodi kao sporno:

„Ono što smatram posebno spornim je slijedeće:

  1. Izmjena projekta izvršena je 07.07.2014. potpisom nadzornog inženjera koji nije za isto ovlašten i to nakon postave i završetka svih radova na Poljani. Izmjene projekta zahtijevaju suglasnost projektanta, pa se postavlja pitanje tko je dao odobrenje izvođaču da se ne stavlja mreža Q188 I da se smanji debljina ugradnje cementnog morta sa predviđenih 10-13 cm na 6-7 cm
  2. Van troškovnička nabava Ponuda br.2 , ugovoreni bravarski radovi 300-400 % su veći od uobičajene tržišne cijene.
  3. Van troškovnička nabava Ponuda br.3 Ugovorene cijene za dodatne radove, kamen koji je identičan po kvaliteti, vrsti i debljini, ugovoren je za 120-150% veću cijenu od osnovnog ugovora.
  4. 40% kamenih ploča posjeduje primarne pukotine te ničim ne zadovoljavaju traženi standard o opločenju i nisu u skladu sa stavkom osnovnog Ugovora o gradnji.”,

navodi Duilo i kaže da „svaka javno izgovorena riječ sa sobom nosi i određenu odgovornost, a moja građanska dužnosti i vijećnička obaveza, koja u konačnici proizlazi iz zakona je da svoja saznanja podijelim s nadležnim institucijama”.

Vlatka Duilo kratko se u priopćenju osvrnula i na šetnicu u kanjonu Čikole, pristup do mlinice od mosta na ulazu u grad, u koju je Grad Drniš zajedno sa Šibensko-kninskom županijom uložio preko 50.000 kuna i koja dijelom prelazi preko privatnih parcela, pa danas je pregrađena raznim šibljem i granama, a vlasnici su stavili natpis ” Zabranjen prolaz, privatno vlasništvo”.

„Trošiti novac proračunskih korisnika, a prethodno ne pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, ne poštujući privatno vlasništvo, još je jedan klasičan primjer nanošenja štete proračunskim sredstvima Grada Drniš” kaže Vlatka Duilo i županu Goranu Pauku spočitava, da se doveo u situaciju da odobri županijska sredstva za projekt u kojem nisu riješeni imovinsko pravni odnosi i da se olako dao uvući u presijecanje vrpce. Kaže ovom priopćenju HNS da je , “prevaren od strane drniškog gradonačelnika, koji je od ranije poznat po nepoštivanju procedura i kršenju zakona.”

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background