Gradonačelnik Josip Begonja upriličio druženje za žene

- 8. ožujka 2018.

Osmi se ožujka tradicionalno obilježava kao Međunarodni dan žena.
Godine 1910. u Kopenhagenu, na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistica, a na prijedlog Clare Zetkin, donesena je odluka da se 8. ožujka proglasi međunarodnim danom žena. Odluka je donesena kako bi se time obilježila uspomena na velike prosvjede američkih žena održane 1909. u sklopu borbe za opće pravo glasa.
I mnogo prije toga žene su se štrajkovima i pobunama borile za svoja prava tražeći bolji položaj u društvu. Teškoće žena počele su njihovim sve većim uključivanjem u proizvodnju. Ekonomsko osamostaljenje žena bilo je i ostalo temeljem na kojem su kasnije građeni svi oblici borbe za ravnopravnost.
Iako su mnogi režimi onemogućavali tu borbu, u najvećem broju zemalja žena se izborila za pravo glasa, za iste nadnice kao i muškarci, raspolaganje imovinom, za pravo na razvod braka, pa i na pobačaj.
Ipak, ni u najrazvijenijim zemljama ta prava još nisu potpuna. Zbog dvostruke uloge – proizvođača i majke – emancipacija žene dugotrajan je proces, stoga obilježavanje Dana žena ne gubi svoj smisao. Unatoč pomacima u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i političkih prava, borba za jednakost i ravnopravnost i dalje traje.
Diljem Hrvatske pa i u Drnišu obilježava se Međunarodni dan žena.
I ove godine gradonačelnik Josip Begonja upriličio je druženje za svoje kolegice koje je darivao ružama,
– Riječ je o djelatnicama Gradske uprave, ravnateljicama ustanova i direktorici našeg trgovačkog društva. Bilo bi ih i više ali su pojedine službeno spriječene. U gradskoj upravi trećina zaposlenih su žene, tek su na 4 muškarca. I GO HDZ-a Grada Drniša na posljednjim lokalnim izborima na svojoj listi imao je 55 % žena, imali smo i premijerku a imamo i predsjednicu države, kazao je ovom prilikom Josip Begonja.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background