Gradonačelnik Drniša Josip Begonja povodom Dana žena darovao ruže i bombonjere

- 8. ožujka 2021.

Međunarodni je dan žena. Tradicionalno se obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Cijeli svijet danas priča o ženama, o njihovim vrijednostima, postignućima, ali i spolnoj nejednakosti koja je i dalje sveprisutna. Prema izvješću Europske komisije žene u Uniji neproporcionalno su pogođene pandemijom koronavirusa u odnosu na muškarce s obzirom na to da čine većinu radnika u zdravstvu i drugim poslovima na prvim linijama obrane od zaraze.

Žene u Hrvatskoj, barem na papiru, ravnopravne su s muškarcima, no i u našoj zemlji svjedočimo brojnim situacijama koje pokazuju suprotno. ”Na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigli smo puno, ali moramo nastaviti raditi kako bismo dostigli najviše standarde u području ravnopravnosti spolova, jednakopravnosti i zaštite prava žena, uključujući borbu protiv verbalnog ponižavanja i nasilja nad ženama”, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Žene su i dalje potplaćene – prosječna plaća muškaraca u Hrvatskoj  iznosi 7.469 kuna, što je čak tisuću i dvjesto kuna više od mjesečnog prihoda žena (6.255 kuna), a osobito su potplaćene radnice u uslužnim djelatnostima, turizmu i ugostiteljstvu te prodaji.

U privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu žene su plaćene 16% manje nego muškarci, dok su u stranim kompanijama plaćene 19% manje. U državnim tvrtkama žene su plaćene 10% manje, a u javnoj i lokalnoj samoupravi 8% manje – objavio je danas portal Moj posao.

Povodom Međunarodnog dana žena primanje za djelatnice Gradske uprave, te ravnateljice i direktorice gradskih ustanova i ove godine upriličio je gradonačelnik Drniša Josip Begonja te ih je darovao ružama i bombonjerama. A tom prilikom je kazao:

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian