Grad Drniš sudjelovat će u otpisu dugova svojim građanima

- 26. srpnja 2018.

Državne tvrtke i ustanove su otpisale čak 1,3 milijarde kuna dugova u iznosu do 10 tisuća kuna. Time se deblokiralo oko šest tisuća građana, a za njih 150 tisuća je umanjen dug. Vlada je apelirala na jedinice lokalne samouprave da oproste dugove za komunalnu naknadu, zakup, odvoz otpada, neplaćanje voda i plina.

Kako su iz Vlade kazali jedinice lokalne uprave i samouprave u prvom koraku ne otpisuju dug automatizmom, već kao i ostali vjerovnici iz grupe 2, poput teleoperatera i dr., same odlučuju o iznosu otpisa. Procjena Vlade je da bi se u slučaju uključivanja gradova i njihovih tvrtki u otpis dugova, poništilo preko 860000 ovrha.  U razgovoru s Josipom Begonjom, gradonačelnikom Drniša doznali smo njegovo stajalište o ovoj temi.

-To je hvale vrijedan prijedlog Vlade. Mi na lokalnoj razini morat ćemo najprije sagledati koliko uopće imamo takvih osoba, koji su iznosi u pitanju i od kojih socijalnih skupina. Jasno je da onaj tko ima svoje neizmirene obveze, a primjera radi, rade oba člana obitelji dakle i suprug i supruga, da to nije ista stvar kad imamo nekoga tko je umirovljenik s malom mirovinom. Ili obitelji, pogotovo višečlane obitelji u kojima radi jedan ili čak nijedan roditelj.

Gradonačelnik je kazao na koji način će se Grad Drniš uključiti u otpis dugova svojim građanima.

-Mi ćemo kada govorimo o javnim davanjima prema lokalnoj zajednici, prema gradu Drnišu, vidjeti koliko uopće imamo blokiranih, a onda ćemo vidjeti kriterije po kojima bi eventualno nekome mogli određene iznose otpisati.

Koliko god je ovo dobra vijest za blokirane, toliko se javlja i pitanje što je s onima koji se nalaze u nezavidnoj situaciji, ali ipak uspijevaju otplaćivati svoje dugove. Gradonačelnik Begonja je istaknuo kako je ova mjera dobra, ali možda nepravedna prema drugima, koji redovno otplaćuju svoja dugovanja.

-Na prvu ruku koliko god se to čini socijalno prihvatljivom mjerom, ona je pomalo i nepravedna. Imamo i one ljude koji su revno svoje obveze plaćali i koji isto možda nisu takvog socijalnog statusa da pripadaju gornjoj tzv. ljestvici nego se vjerojatno sa svojim primanjima mjere od prvog do prvog.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian