Građanska inicijativa protiv mogućnosti termičke obrade opasnog otpada u Drnišu

- 17. siječnja 2011.

palionica_otpadaDrniška građanska inicijativa pobunila se protiv prijedloga trećih izmjena i dopuna Prostornog plana Šibensko kninske županije u dijelu kojim se tvrtki Girk Kalun otvara mogućnost da proširi svoju djelatnost na termičku obradu opasnog otpada. Skupina građana naglašava kako su ogorčeni spoznajom da se u Girkovim pogonima opasni otpad spaljuje već određeno vrijeme bez da za to postoje zakonski okviri i dozvole odnosno odgovarajuća sadržajna i tehnološka rješenja predviđena za tretiranje opasnog otpada.

Iako aktualne izmjene Prostornog plana previđaju mogućnost obrade samo neopasnog otpada, navodeći da za opasni otpad Girk Kalun prvo mora dopuniti sadržaje i tehnologije, dokumentacija ujedno otvara mogućnost termičke obrade i takvog otpada ukoliko GIRK provede postupke predviđene Zakonom o okolišu i Zakona o prostornom uređenju i graditeljstvu.

U svom dopisu dostavljenom u našu redakciju a koji nije potpisan građanska inicijativa Drniša ističe kako se strategija i vizija razvoja drniškog kraja temelji na održivom ruralnom razvoju čije prednosti i snaga su u očuvanju okoliša i prirodnih resursa. Odlučno odbacuju otvaranje prostora u prostorno planskoj dokumentaciji Županije Šibensko kninske za spalionicu opasnog otpada dodajući kako opasni otpad prema svojim svojstvima sadrži tvari koje imaju svojstva eksplozivnosti, reaktivnosti, toksičnosti, kancerogenosti, mutagenosti, infektivnosti, svojstvo oksidiranja, nagrizanja ili otpuštanja otrovnih plinova.

“Istina je da smo ratom poharani, siromašni i demografski opustošeni, zatvaranjem Općinskog i Prekršajnog suda izgubili smo i atribute administrativnog središta no ne želimo da nas se truje i da se izgradnjom spalionice opasnog otpada ugrožava naše zdravlje i zdravlje naše djece pod krinkom gospodarskog opstanka i razvoja drniškog kraja”, navodi se u primjedbi građanske inicijative.

U tijeku je i prikupljanje potpisa građana sa drniškog područja koji su protiv otvaranja mogućnosti da se Girk Kalun može baviti spaljivanjem opasnog otpada jer tako i zahtjeva primjedba na Prijedlog Prostornog plana. Doznajemo u tri dana prikupljeno je nekoliko stotina potpisa a iz inicijative pozivaju građane da se potpišu u interesu zaštite svoga zdravlja.

Potpisi se prikupljaju u Maloj gradskoj vijećnici svakog radnog dana od 08 do 15 sati. Inače primjedbe na 3. Izmjene i dopune Prostornog plana zaprimaju se do 27. siječnja.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian