Glazbena škola koncertima obilježava Dan škole

- 20. ožujka 2014.

Godine 1949. u Drnišu je osnovana Niža muzička škola koja 1967. godine dobila ime Osnovna muzička škola „Milić – Štrkalj Zlatana” po prvoj ravnateljici i nastavnici glasovira. Od 1990. godine škola nosi naziv Osnovna glazbena škola „Krsto Odak”, po hrvatskom skladatelju i glazbenom pedagogu rođenom u Siveriću,na današnji dan 1888. Rođendan Krste Odaka slavi se prigodno kao Dan glazbene škole.

Foto: Arhiva

Glavno Odakovo izražajno sredstvo bila je i ostala melodija, njegova umjetnička ostavština broji više od 80 djela, a najpoznatije su skladbe „Simfonija Jadrana” za orkestar i opera „Dorica pleše”.

-Sve do 1991. godine glazbena škola je radila u prostoru nekadašnje drniške Gradske kavane. Rad se u vrijeme okupacije drniškog kraja nije prekidao ,škola je djelovala u hotelima u kojima su boravili drniški prognanici i na taj način drniškoj djeci kroz bavljenje glazbom pomogla da lakše prebrode ratne traume . U Domovinskom ratu zgrada glazbene škole zajedno sa cjelokupnom dokumentacijom i inventarom je zapaljena,pa od 1995. nastavlja s radom u privatnoj kući Skelin sve do 2002. godine kada prelaze u novoizgrađeni suvremeni objekt, kazala je gostujući u programu Radio Drniša ravnateljica škole Antonija Matić.

U glazbenoj školi polaznici se mogu odlučiti za sviranje glasovira, gitare, harmonike, klarineta, flaute ili violine. Od trećeg razreda obavezno je sudjelovanje u nekom obliku skupnog muziciranja pa u školi djeluje i pjevački zbor. Raduje podatak da cijelo vrijeme djelovanja naše škole do danas nije prestalo zanimanje Drnišana za glazbenu školu, štoviše škola je nakon Domovinskog rata proširila svoje djelovanje i na Knin, školu u Drnišu danas polazi oko 115 učenika a Kninu 40-tak, ističe ravnateljica Antonija Matić:

{play}audio/antonija_matic_200314_1.mp3{/play}

Dan škole tradicionalno svečano se obilježava koncertima učenika i nastavnika škole, koji se održavaju u koncertnoj dvorani škole. Posjetitelji, roditelji, prijatelji, rodbina i profesori večeras s početkom u 19 sati mogu čuti koje su solo točke pripremili polaznici škole u Drnišu i Kninu ,te gosti iz šibenske glazbene škole ,kaže ravnateljica Matić:

{play}audio/antonija_matic_200314_2.mp3{/play}

Glazbena škola cijelo vrijeme svog djelovanja središnje je mjesto glazbenog života našeg grada, što građani prepoznaju ,a potvrda je i zadovoljavajuća posječenost koncertima koje škola organizira, osobito kad koncerte priređuju učenici i profesori ,kazala je ravnateljica Matić,te ih pozvala i na sutrašnji koncert kojeg priređuju profesori :

{play}audio/antonija_matic_200314_3.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background