Cvijećem protiv raka-sutra akcija Dan narcisa

- 21. ožujka 2014.

U Drnišu, te još 30-tak gradova u Republici Hrvatskoj sutra će se po sedamnaesti put obilježit Dan narcisa. Dan narcisa je humanitarna akcija čiji je cilj podizanje svijesti o raku dojke, bolesti koja je prva na ljestvici smrtnosti kod žena. Akciju tradicionalno u Drnišu organizira Liga protiv raka grada Drniša.

Foto: Arhiva

Akcija se i ove godine organizira u Drnišu i Oklaju gdje će se postaviti nekoliko štandova na kojima će volonteri Lige protiv raka grada Drniša i srednje škole Ivana Meštrovića u vremenu od 08,00 do 11,00 sati po simboličnoj cijeni prodavati donirani cvijet narcisa i dijeliti promidžbeni materijal temeljen na prevenciji i bolesti raka dojke. Prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji, ranom otkrivanju i podizanju kvalitete liječenja oboljelih. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboljeva više od 2.300 žena, a oko 850 ih umire. Rak dojke ne može se spriječiti, ali se može na vrijeme otkriti.

Iz drniške Lige protiv raka mole naše građane da iz svojih vrtova uberu i donesu narcise ili drugo cvijeće u prostorije Lige danas u 16,30 sati ili sutra na dan akcije na prodajni štand.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države dr. Ive Josipovića i Ministarstva zdravlja, u sklopu projekta “Darujmo ružičasti život”.

Cilj akcije je donošenje nacionalnog programa za liječenje u specijaliziranim centrima , a prikupljena sredstva će se usmjeriti u fond za kupnju aparata za jednokratno zračenje oboljelih od raka dojke,kazala nam je Ana Pokrovac predsjednica Lige protiv raka grada Drniša:

{play}audio/ana_pokrovac.mp3{/play}

Deklaracija Europskog parlamenta iz ožujka 2010. godine koja obvezuje sve članice Europske unije da do 2016. godine ostvare nacionalnu strategiju liječenja u specijaliziranim centrima u kojima će svaka žena imati jednako pravo na optimalnu dijagnostiku, sve modalitete liječenja, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju te palijativnu skrb. Na ovaj način smanjile bih se smrtnost oboljelih.

Glavni organizator akcije je Europa donna Hrvatska,a suorganizatori Klinika za tumore- KBC Sestre milosrdnice,Hrvatska Liga za borbu protiv raka i Hrvatsko senološko društvo- stručno društvo HLZ-a.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background