DVD Drniš obilježio 60. godina vatrogastva u Drnišu (FOTO)

- 16. svibnja 2011.

 

DVD-60godinaMimohodom dvjestotinjak vatrogasaca i svečanom skupštinom DVD-a Drniš u subotu poslijepodne završena je dvodnevna svečanost proslave 60. obljetnice vatrogastva u Drnišu.  Uz zvukove vatrogasnih sirena gradskim ulicama prodefiliralo je dvjestotinjak vatrogasaca, članovi drniškog društva i županijskih postrojbi, brojni vatrogasci iz Hrvatske, piloti kanadera, te gosti iz Ljubljane, predvođeni Gradskim puhačkim orkestrom Drniš.

Nakon mimohoda na Svečanoj skupštini DVD-a zamjenik zapovjednika Jure Džaja uzvanike je upoznao sa poviješću vatrogastva u Drnišu. Istaknuto je kako drniški vatrogasci unatoč Domovinskom ratu nisu prekidali svoje djelovanje već su i u ratu djelovali u Unešiću, a rad su pomagali brojni vatrogasci iz Hrvatske. Danas broje oko 100 članova, od čega je 50 operativnih vatrogasaca, 20 tak članova su pripadnici mladeži dok je 30 tak podupirućih članova.

– “DVD Drniš raspolaže sa pet vozila, navalnim, šumskim, cisternom, kombijem i zapovjednim vozilom. Upravo je raspisan javni natječaj za još jedno navalno vozilo koje bi upotpunilo naš vozni park. DVD je spreman za sezonu koja je zapravo već počela jer je DVD od početka godine već sudjelovao u 40-tak intervencija. Društvo raspolaže sa kompletnom zaštitnom opremom za operativne članove. Jedina neispunjena želja svih naših članova je izgradnja vatrogasnog doma, nadamo se da ćemo ga realizirati u suradnji sa drniškom gradskom vlašću”, kazao nam je predsjednik društva Goran Kević.

Predsjednik Kević je naglasio da će se članovi drniškog DVD i ubuduće nesebično žrtvovati za zajednicu te i u narednim godinama nastaviti djelovati s jednakim žarom i ljubavlju te tako opravdati poštovanje žitelja drniškog kraja.

Potrebu izgradnje Vatrogasnog doma istaknuo je i zapovjednik DVD-a Mario Vukušić,

– “Osobnom zaštitom opremom smo zadovoljni, idućeg tjedna odabrat ćemo najpovoljniju ponudu za novo navalno vozilo. Problem je jedino vatrogasni dom, jer vozila nemamo gdje zbrinuti, stoje na otvorenom, oprema propada. Idealno bi bilo da pod istim krovom bude i DVD i JVP”, kazao je Vukušić koji je zadovoljan suradnjom sa susjednim društvima DVD-ovima Ružić i Promina.

Za šest desetljeća rada drniških dobrovoljnih vatrogasaca najzaslužnijima su uručena brojna prigodna priznanja, spomenice, zlatne, srebrene i brončane plamenice i medalje te pohvale. Stremil Mihaljević jedan od utemeljitelja DVD-a Drniš dobio je spomenicu za 60 godina djelovanja dok je počasni zapovjednik Ante Zoričić Mili dobio spomenicu za 50 godina.

– “Zapovjednik DVD-a sam bio od 1978. do 2006. godine a ujedno sam vodio i servis vatrogasnih aparata te obučavao mlade snage za razna natjecanja. Puno toga se promijenilo, tehnika je napredovala. Mi smo imali jedno do dva vozila, zastarjelu opremu koja se često kvarila. Danas je lakše, a tu je i pomoć zračnih snaga. Ja sam volio biti vatrogasac, završio sam vatrogasnu školu i nikada me nije bilo strah ići na intervenciju”, kazao nam je Zoričić. Najduža intervencija trajala mu je tri dana na Korčuli, dok najveći požar u drniškom kraju bio je krajem 80-tih godina na Kalunu kada je gorjela krečana GIRK Kaluna. Mladim snagama poručio je da slušaju zapovjednika i da samovoljno nikada ne idu na požarište, već da rade i djeluju timski.

Drniškim vatrogascima i njihovim gostima iz cijele Hrvatske na svečanoj sjednici skupštine DVD-a pridružili su se i uvaženi gosti, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić, gradonačelnik Grada Drniša Ante Dželalija, predsjednik Gradskog vijeća Josip Begonja, direktor Vatroprometa Nenad Radojčić. Svečanu sjednicu svojim nastupom uveličala je Klapa Drniš.

Županijski zapovjednik Darko Dukić istaknuo je suradnju sa drniškim vatrogascima kao uzornu naglasivši da ih međusobno prije svega veže prijateljstvo,

– “Bilo je dosta bura i oluja, par puta društvo je podignuto iz pepela, danas je na vrlo visokom nivou, nadamo se, uz pomoć vatrogasne zajednice ali i Grada Drniša, da će ubuduće taj standard biti još viši. Pedeset operativnih vatrogasaca malo tko ima u jednom DVD-u, s momcima sam jako zadovoljan kao i time da su prigodom 60. obljetnice organizirali županijsko natjecanje mladeži koje u našoj županiji nije održano o d 2005. godine”, kazao je Dukić zahvalivši na mukotrpnom i teškom radu DVD-a Drniš.

– “Na području mojeg djelovanja a to je priobalje najviše društava ima deset ili dvadeset operativnih članova. Pedeset članova kao Drniš nema gotovo nitko. Zaslužujete sva moguća priznanja za vaš rad i odricanja koja su očita. Ja vam se zahvaljujem u ime svih vatrogasaca priobalja”, kazao je pak pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko.

Povodom 60-te obljetnice DVD Drniš dobio je i novu zastavu, prvu od Domovinskog rata. Kum zastave direktor Vatroprometa iz Zagreba Nenad Radojčić zastavu je uručio predsjedniku DVD-a Goranu Keviću koji ju je potom predao vatrogascima.

– Svečana vatrogasna zastava je simbol hrabrosti požrtvovnosti, iskrenosti i poštenja. Neka se vaše društvo pod njom okuplja, neka čuva tradicije svoga grada, tradicije naše domovine Hrvatske i neka pod njom postiže najveće moguće uspjehe, kazao je kum zastave Nenad Radojčić. Prva je to zastava dobrovoljnih vatrogasaca izrađena nakon Domovinskog rata koju je u mimohodu drniškim ulicama pronio vatrogasac Mile Ožegović.

Prigodnim biranim riječima okupljenima su se obratili i gradonačelnik Dželalija i predsjednik Begonja.

Na koncu je održana i pozdravna riječ gostiju. Čestitke za dosadašnji rad, priznanje za uspješnost i želje za još puno uspješnih godina izrekli su brojni predstavnici društava iz cijele Hrvatske uz prigodne poklone DVD-u Drniš.
Svečanost je nastavljena druženjem vatrogasaca u Etno selu Dalmati u Pakovom Selu.

U okviru proslave 60. obljetnice DVD-a Drniš na DOŠK-ovom igralištu na Podovornici održano je i natjecanje mladeži vatrogasne zajednice Šibensko kninske županije a pobijedio je DVD Zaton. Natjecanje mladeži održano je po prvi puta u našoj županiji od 2005. godine.

Značajna obljetnica obilježena je i polaganjem vijenaca preminulim vatrogascima podno Spomen križa kod Župne crkve Gospe od Ružarija a vatrogasce su posjetila i djeca iz Dječjeg vrtića Drniš. Vatrogasci su djecu upoznali s opremom i tehnikom koju koriste u borbi protiv požara, a najviše su ih oduševili vatrogasne kacige i brentače.
Na koncu su članovi DVD-a djecu darivali balonima a kao uspomenu na susret djeca su vatrogascima uručila kolaž kojega su sami izradili.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U galeriji.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian