Drniški muzej: “Ivan Meštrović: spomenik Grguru Ninskom u Splitu”

- 14. travnja 2016.

Foto: Josip Živković

U drniškom muzeju sinoć je otvorena još jedna izložba vezana uz ime i djelo velikog Ivana Meštrovića. Pod nazivom „Ivan Meštrović: spomenik Grguru Ninskom u Splitu” izložba problematizira uvijek aktualno pitanje javnih spomenika i njihova postavljanja u prostoru. Sinoć je prigodno predstavljena i knjiga „Prijatelji – dopisivanje Ivana Meštrovića s Ivom Tartagliom u razdoblju od 1905. do 1947. godine”. Pisma je sakupila i za objavljivanje priredila povjesničarka Norka Machiedo-Mladinić, kći Tartagline pastorke i kumče Ivana Meštrovića.

Foto: Josip Živković

Nakon splitske izložbe o spomeniku Grguru Ninskom i drniška je publika dobila priliku vidjeti javnosti dosad nepoznatu građu o ovom najmonumentalnijem Meštrovićevom spomeniku i njegovim inačicama. Izložbu je otvorio ravnatelj muzeja Joško Zaninović, nakon kojega su o spomeniku i izložbi govorile povjesničarka umjetnosti Sandi Bulimbašić i kustosica Maja Šeparović-Palada, autorica koncepcije izložbe. Uz obilje dokumentacije – studije, skice, crteži, fotografije i popratni tekstovi te video projekcije – posjetitelji mogu dobiti uvid u razvoj kiparske ideje i izvedbe spomenika. Predstavljeni izlošci su iz fundusa Atelijera Meštrović i Galerije “Meštrović”, Galerije umjetnina u Splitu, Muzeja Grada Iloka te Gradskog muzeja Drniš. Studija Grgura Ninskog u vlasništvu drniškog muzeja upravo je prva inačica spomenika, odljevi kojeg se danas nalaze u Varaždinu i Ninu.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Meštrovićev je spomenik velikom hrvatskom biskupu i borcu za nacionalni identitet postao primjer ovisnosti spomenika o duhu vremena i ideološko-političke moći, na što nije imuna ni suvremena stvarnost. A to djelomično oslikava i sinoć predstavljena zanimljiva knjiga „Prijatelji – dopisivanje Ivana Meštrovića s Ivom Tartagliom u razdoblju od 1905. do 1947. godine” koju je priredila umirovljena profesorica povijesti, Norka Machiedo-Mladinić. Knjigu su predstavili autorica i akademik Nenad Cambi, predsjednik Književnog kruga Split, koji je knjigu izdao.

Foto: Josip Živković

Autorica je govoreći o knjizi uputila na povijesne okolnosti u kojima prepiska nastaje, o Meštroviću i Tartagli, o njihovom podrijetlu i zajedničkim interesima te o sredinama u kojima su odrastali. Završila je predstavljanje mišlju da nam knjiga pomalo rasvjetljava povijesno razdoblje u kojima su pisma nastajala te, posebice, osobnosti splitskog gradonačelnika i velikog umjetnika.

Foto: Josip Živković

Izložba će biti otvorena do 21. svibnja, radnim danom od 8 do 10 i od 11 do 14 sati.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background