Akcija ‘Zelena čistka 2016.’- 23.travnja i u Drnišu

- 15. travnja 2016.

U zajedničku jednodnevnu akcija čišćenja divljih odlagališta otpada „Zelena čistka 2016.”, najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj, ove godine po prvi put će se priključiti i Grad Drniš . Akcija ‘Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš’ provodit će se u cijeloj Hrvatskoj 23. travnja, a u Šibensko kninskoj županiji uz Drniš još su se samo odazvale Vodice.

“Zelena čistka” dio je globalnog pokreta Let’s do it! (Učinimo to!), odvija se povodom Dana planeta Zemlje, 22.travnja. Globalna mreža okuplja 112 zemalja, što je angažiralo oko 14,5 milijuna sudionika u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Ove godine priključit će im se i Drnišani u subotu, 23. travnja s početkom u 8 sati. U sklopu akcije planira se čistiti okoliš u samom Drnišu, te na području Badnja i Pakova Sela. U gradu volonteri će čistiti područje od Gradine duž nove gradske šetnice u kanjonu Čikole. Na području Badnja akcija „Zelena čistka” započinje od zaseoka Bujaci preko cijelog naselja, dok u Pakovom Selu od mjesne crkve kreće čišćenje cijelog sela.

Cilj akcije „Zelena čistka” je mobiliziranje građana da prikupljanjem otpada odbačenog u okoliš učine nešto konkretno za dobrobit planeta Zemlje, odnosno za svoje okruženje. Gomilanje smeća je veliki problem današnjice koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situaciju u okolišu.

-Promjena navika, svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra te osigura ljepša i zdravija budućnost. Pozivaju se Drnišani da se priključe akciji čišćenja „Zelena čistka-jedan dan za čišći okoliš” i budu dio globalnog pokreta. Priključiti se mogu svi i dati svoj doprinos čistom okolišu. Obavezna oprema je radna odjeća, rukavice i OSMIJEH, poručuju iz Grada Drniša.

-Akcijom se želi utjecati na svijest građana da otpad razvrstavaju te ga bacaju u za to predviđena odlagališta, a ne u okoliš. I tijekom same akcije naglasak će biti na razvrstavanju otpada, ističu pak iz Gradske čistoće Drniš , koja će sav prikupljeni otpad odvesti na prikladna odlagališta.

U Hrvatskoj prva akcija Zelena čistka provedena je 2012. Prošlogodišnja akcija provedena je sa preko 52.500 volontera, a skupljeno je 6.000 tona otpada. Na našem području do sada se u akciju uključivala Javna ustanova Nacionalni park Krka čišćenjem na širem području Miljevaca i Pomine. I ove godine JU NP Krka priključit će se akciji čišćenja na drniškom području.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background