DRNIŠ – nova destinacija aktivnog turizma

- 5. lipnja 2016.

Rekonstrukcija Stare mlinice na Čikoli iz 15. stoljeća koja se nalazi s lijeve strane na južnom ulazu u Drniš, šetnica od Gradine do Stare mlinice kao i uređeni pješački pristup od mosta na Čikoli, 54 kilometra novih biciklističkih staza na području Miljevaca i Trbounja, ZIP LINE pogon na najatraktivnijem dijelu kanjona Čikole dubokog 130 metara, poligon za slobodno penjanje na stijeni Osoje uzvodno od mosta na cesti Pakovo selo – Ključ, ruta za kanjoning u dužini od 10 kilometara, te vidikovci i šetnica nad donjim tokom Čikole, nove brošure sveukupne turističke ponude drniškog područja, kao i aplikacija za pametne telefone, od sada su dostupni građanima i turistima u sklopu uspješno provedenog projekta ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka’.

Svečanom manifestacijom ‘Drniš – Dani otvorenih vrata’ obilježen je proteklog vikenda završetak projektnih aktivnosti te je ujedno prezentirana autentična i atraktivna ponuda realizirana na drniškom području.

Ukupna vrijednost projekta je 632 tisuće EUR-a, od čega 84 % sufinancirano je sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Gradu Drnišu partneri na projektu bili su JU Razvojna agencija Šibensko kninske županije, JU Priroda Šibensko kninske županije, Turistička zajednica Grada Drniša i Gradski muzej Drniš.

‘Dani otvorenih vrata’ započeli su prezentacijom projekta u Gradskoj vijećnici Grada Drniša na kojoj su brojnim uzvanicima predstavljeni novoizgrađeni turistički sadržaji.

Svečanosti su uz čelništvo grada Drniša i predstavnike partnera na ovom projektu , nazočili i šibensko kninski župan Goran Pauk sa suradnicima, Tomislav Petric ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata, predstavnici gradova Obrovac, Grude i Široki Brijeg te susjednih općina.
Gradonačelnik Drniša Josip Begonja izrazio je nadu da realizacija ovog projekta uz nove turističke sadržaje drniškom kraju će donijeti i nova radna mjesta, a Drniš učiniti poželjnom destinacijom za aktivni turizam.
Projekt će imati i svoj nastavak u uređenju novih biciklističkih staza, očekuje se da će zeleno svjetlo dobiti i projekt četiri drniška zaštićena kulturna dobra, a u pripremi je i prekogranični projekt s gradovima Herceg Novi i Obrovac o svojevrsnom centru za ruralni turizam, najavio je gradonačelnik .

Župan Goran Pauk ističe kako ovaj projekt znači podizanje razine turističke ponude cjelokupne Županije, ali i razine svijesti o potrebi razvoja turizma u Zagori.
Ovo je prilika da se u funkciju stave sve prirodne i kulturne vrijednosti koje Šibensko-kninska županija ima, a to bi trebalo doprinijeti ravnomjernom razvoju, kazao je Goran Pauk.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata,Tomislav Petric uz čestitke Drnišanima na uspješno realiziranim projektnim aktivnostima, kazao je da je ovo siguran poticaj i drugima da se jave za sredstva iz EU fondova kojih je dovoljno.

Potom je projektna menadžerica Ivana Sučić zajedno s partnerima na skupu predstavila što je sve kroz projekte aktivnosti realizirano. U rekonstrukciju satre mlinice i pješačke staze do Gradine utrošeno je oko 500.000 kuna, dok 606.000 kuna koštao je projekt izgradnje biciklističkih staza od Miljevaca do Trbounja. U kanjonu rijeke Čikole uređeni su atraktivni sadržaji aktivnog turizma, a napravljen je i Master plan sveukupnog razvoja turizma Grada Drniša. Nositelj aktivnost je bila Turistička zajednica Grada Drniša, koja je u suradnji sa tvrtkom ‘Eupolis grupa’ provela više od 15 radionica i sastanaka da bi kroz aktivnu suradnju sa dionicima u turizmu uspješno izradila ovaj strateški dokument.

Izrađene su i nove dvije turističke brošure, i to brošura ukupne turističke ponude i brošura aktivnog turizma drniškog područja.
Drniška turistička zajednica u okviru ovoga projekta nedavno je organizirala i trodnevni posjet stranih novinara i turoperatora, osmislila vizualni identitet projekta i letak, te izradila web aplikaciju za pametne telefone, a od jučer dostupna je i nova internet stranica TZ Drniš.
Na kraju prezentacije premijerno je prikazan i petominutni promotivni film o drniškom turizmu ‘Drniš vrelo života’ autora Davora Šarića i Igora Kneževića.

Potom je upriličen domjenak na drniškoj Gradini uz nastup klape Drniš te svečano presijecanje vrpce na šetnici koja od Gradine vodi do obnovljene Stare mlinice.
Potpuno obnovljena i uređena Stara mlinica bila je u funkciji od 15. do 17. stoljeća. Razrušena je u ratnim sukobima koji su bili česti tijekom burne povijesti drniškog kraja, a konačno je dokrajčena u Domovinskom ratu. Uz stručno vodstvo ravnatelja Joška Zaninovića postavljena je u Mlinici i izložba ‘Od zrna do pogače’ a ravnatelj je uz nastup Gradskog pjevačkog zbora Neuma i putem video prezentacije uzvanicima pojasnio kako je tekla obnova vodenice.

Na Poljani je održan Sajam obrtničke i turističke ponude rubnih dijelova NP Krka, sudjelovalo je preko 40 izlagača sa šireg drniškog područja.
Riječ je uglavnom o obiteljsko – poljoprivrednim gospodarstvima, domaćim radinostima i obrtnicima koji su se predstavili sa svojim proizvodima, eno i gastro ponudom te suvenirima. Folklorno bogatstvo prikazaloje svih šest kulturno umjetničkih društava što djeluju na drniškom području a nastupili su i Tamburaški orkestar Krsto Odak i Gradski puhački orkestar Drniš.
Nakon njihovih nastupa uslijedio je rok koncert Marjana Bana i Diktatora.

KANJON RIJEKE ČIKOLE nova je atrakcija adenalinskog turizma Šibensko-kninske županije i cijele Hrvatske.
Dio kanjona koji je do sada bio dobro čuvana tajna krškog krajolika drniškog područja uređen je u sklopu europskog projekta ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka’. Riječ je o lokaciji oko 1.500 metara uzvodno od mosta Pakovo selo – Ključ.
Najatraktivniji dio je 1,4 km dug ZIP LINE iznad kanjona Čikole, kojim će se posjetitelji prebacivati s jedne strane kanjona na drugu i postepeno spuštati prema rijeci.
Spektakularan pogled na kanjon pruža se s dva vidikovca, koji su dio novouređene planinarske staze u ukupnoj dužini od 2,1 km.
U skladu s najvišim sigurnosnim i penjačkim standardima uređeno je 50 penjačkih pravaca na strmcu Osoje na desnoj strani kanjona.
Također, sigurnosno je opremljeno 10 kilometara duge kanjoning staze. Nedaleko lokacije na kojoj se nalaze novi turistički sadržaji na Čikoli uređeno je i parkiralište za prihvat posjetitelja.
Kanjon Čikole izuzetno je atraktivan. Dubina mu mjestimice seže i do 130 metara.
Kanjonom zimi teče brza krška Čikola a ljeti je potpuno suh pa pruža brojne mogućnosti za pješačenje, slobodno penjanje i kanjoning.
U kanjonu Čikole postoji i više špilja od kojih je najpoznatija Topla peć. U špiljama kanjona pronađeni su tragovi nazočnosti čovjeka iz mlađeg paleolitika, oko 18 000 g. pr. Kr.

FOTO: TOM SAMOTNJAK 

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian