Drniš dobio ispostavu JU NP Krka

- 14. studenoga 2012.

U središtu Drniša danas je otvorena dugo očekivana ispostava Javne ustanove Nacionalni park ‘Krka’ smještena u palači Divnić, zaštićenom spomeniku kulture iz 18./19. stoljeća, čija se obnova odvijala pod strogim nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku.
Svečanosti su uz Upravu i djelatnike NP Krka, te dogradonačelnicu Drniša Vlatku Duilo, nazočili i Josip Hren načelnik sektora zaštićenih područja Ministarstva zaštite okoliša i prirode, šibensko-kninski župan Goran Pauk, dožupan Zoran Smolić, gradonačelnici Knina i Skradina, Josipa Rimac i Nedjeljko Dujić, načelnik Općine Promina Paul Cota, kao i ravnatelji i predstavnici zaštićenih područja, županijskih i gradskih institucija, gospodarstva, kulture i obrazovanja.

Otvaranje ispostave Nacionalnog parka ‘Krka’ u Drnišu podudara se s obilježavanjem sto pedeset godina turizma na Roškom slapu, lokaliteta nazvanoga po jednom od najpoznatijih slapova na rijeci Krki.- “Drniška ispostava NP ‘Krka’ predstavlja stratešku točku za valorizaciju uzvodnog dijela Parka i svih lokaliteta koji se na tom području nalaze: Roškoga slapa, manastira Krka, carskog vidikovca na Manojlovačkim slapovima, vidikovca na slapu Brljanu, arheološkog nalazišta Burnum i arheološke zbirke u Puljanima”, kazao je otvarajući svečanost Željko Bulat ravnatelj javne ustanove Nacionalni park Krka, zahvalivši ujedno drniškoj gradskoj upravi na višegodišnjem trudu i zalaganju da se ovaj spomenik kulture obnovi i stavi u funkciju kao ispostava Nacionalnog parka.

– “Ovo prelijepo zdanje osim što je ukras našeg grada, svakako će pridonijeti daljnjem razvoju turizma. Ljudi ovoga kraja oduvijek su živjeli u simbiozi sa svojom rijekom, u prošlim vremenima uz njezine mlinice. Danas posebno uz rub NP Krka niču seoska domaćinstva i raste broj smještajnih jedinica te iz godine u godinu bilježimo sve veći broj turističkih posjeta”, istaknula je Vlatka Duilo, dogradonačelnica Drniša, dodavši kako Drnišani već 27 godina, od osnutaka NP Krka, zalagali su se za otvaranje ispostave u svom gradu.

– “Rijeka Krka je kralješnica naše županije od izvora u Kninu do ušća u Šibeniku, no ipak najveći dio površine nacionalnog parka Krka pripada Drnišu”, istaknuo je župan Goran Pauk i dodao kako Šibensko-kninska županija ulaže velike napore na očuvanju i zaštiti njenog vodotoka. Nakon što su riješeni problemi kanalizacijskih sustava Šibenika i Skradina, posredstvom EU fondova u tijeku su radovi na rekonstrukciji mreže i izgradnji pročišćivača otpadnih voda u Drnišu i Kninu. Pauk je dodao da ovoj županiji uz dva nacionalna parka, Krka i Kornati sa dugogodišnjom tradicijom i iskustvom, djeluje i Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije koja upravlja sa 7 značajnih krajobraza i 61-im lokalitetom ekološke mreže.
– “Imamo centralni položaj u odnosu na sve nacionalne parkove i parkove prirode na prostoru Hrvatske i s obzirom da je osnivanje Nacionalne parkovne agencije samo pitanje vremena, smještanje iste u našu županiju pridonijelo bi kvalitetnijem upravljanju zaštićenim prirodnim područjima” – kazao je župan Pauk.

U ime Ministarstva zaštite okoliša i prirode, okupljene Drnišane i goste pozdravio je Josip Hren načelnik sektora zaštićenih područja istaknuvši kako u ova doba odricanja i štednje posebno mu je drago što se otvara nekoliko radnih mjesta u zaštite prirode, poželjevši drniškoj ispostavi NP Krka uspješan rad.
Drniška ispostava podijeljena je u dvije cjeline, turističko – informativnu i prezentacijsku. U prizemlju se nalaze recepcija i suvenirnica, a na katu dvorana za predavanja i prezentacije – kapaciteta za pedesetak osoba.
Drniš je tako dobio i reprezentativni prostor za odvijanje raznih skupova od lokalnog do regionalnog značaja. Svi lokaliteti koji se nalaze u turističkoj ponudi NP ‘Krka’, njegovi prirodni fenomeni, bogatstvo flore i faune, kulturno povijesna baština, sve publikacije koje je ustanova objavila i manifestacije koje je organizirala predstavljeni su u stalnom postavu izložbe na dva kata. Sve je dostupno i osobama s invaliditetom budući je ugrađeno dizalo otvorenog tipa.

Svečanost otvaranja uveličala je klapa Skradinke, a prostor je blagoslovio drniški župnik fra Petar Klarić, podsjetivši kako su i franjevci kroz stoljeća dali svoj doprinos očuvanju prirodnih i povijesnih vrednota NP Krka u kojem je smješten i franjevački samostan na otočiću Visovcu.

zgrada-krka-1

zgrada-krka-2

zgrada-krka-3

zgrada-krka-4

zgrada-krka-5

zgrada-krka-6

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background