HDZ uputio apel Vladi RH da ne odugovlači sa prijevremenim izborima u Drnišu

- 14. studenoga 2012.

Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Šibensko kninske županije sa današnje konferencije za novinare uputila je apel Vladi Republike Hrvatske da više ne odugovlači s donošenjem Odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Drniša već da tu svoju zakonsku obvezu što prije ispuni.
Konferenciji su nazočili potpredsjednik županijske organizacije HDZ-a i Šibensko kninski župan Goran Pauk, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i Gradskog vijeća Grada Drniša Josip Begonja te članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac koja je kazala:
– “Razlog sazivanja konferencije je taj da upozorimo na probleme funkcioniranja Grada Drniša. Kao što je poznato, 06. listopada, na žalost, preminuo je gradonačelnik Grada Drniša Ante Dželalije o čemu je Gradsko vijeće Grada Drniša, sukladno Zakonu obavijestilo Vladu RH, a Ministarstvo uprave se nedugo nakon toga očitovalo da će se provesti prijevremeni izbori u Gradu Drnišu, koje će Vlada RH raspisati kroz rok od 60 dana. Kako Vlada od toga dana do danas izbore nije raspisala, moglo bi se dogoditi da izbori budu tek početkom veljače naredne godine, jer krajnji zakonski rok od 60 dana za raspisivanje prijevremenih izbora ističe 05. Prosinca, nakon čega je još tu i rok od 30 do 60 dana za provođenje izbora što znači da se sve može prolongirati do 05. veljače 2013. godine pa se postavlja pitanje opravdanosti takvog postupanja prema jedinici lokalne samouprave.
Postavlja se također i pitanje funkcioniranje jedinice lokalne samouprave u trenutku kada se donose najvažniji dokumenti kao što je proračun, a s druge strane tu je i pitanje opravdanosti izbora 05. veljače ako su redoviti izbori u svibnju 2013. godine. Zašto se čeka maksimalni rok od 60 dana ako je odluka da će izbori biti provedeni već donesena?”, upitala je Josipa Rimac.

Predsjednik drniškog HDZ-a Josip Begonja je istaknuo kako je došlo do velikih problema u funkcioniranju drniške gradske vlasti u ovoj prijelaznoj fazi:
– “Prijevremene izbore za izvršnu vlast Grada Drniša nitko nije ni očekivao ni priželjkivao. No činjenica je da Grad Drniš danas nema gradonačelnika već je stanje u Gradu takvo da zamjenica gradonačelnika koja sukladno očitovanju Ministarstva uprave do raspisivanja prijevremenih izbora od strane Vlade RH, obavlja poslove gradonačelnika, što zapravo znači da je ona je u ovom međurazdoblju u svojstvu tzv. tehničke gradske vlade.
Međutim, u Gradu Drnišu zamjenik gradonačelnika je volonter i aktualna zamjenica je zapravo zaposlenica Hrvatskih pošta gdje za vrijeme radnog vremena obavlja profesionalno svoj posao, a Grad Drniš nema niti jednog pročelnika, te ta činjenica također stvara određene poteškoće građanima kad dolaze u gradsku upravu zbog rješavanja svojih problema, i koji često i mene osobno kao predsjednika Gradskog vijeća, nazivaju što i kako riješiti neke od tih njihovih potreba, a ima situacija kad službenici znaju kazati da za neki konkretan problem čekaju da im to netko naredi”, kazao je Josip Begonja.
Begonja je ustvrdio da bez obzira na vremensku neopravdanost jer su ubrzo redovni izbori, te na političku neopravdanost jer novoizabrana osoba bi bila vrlo kratko na funkciji gradonačelnika pa i na financijsku neopravdanost jer je to je izvanredni trošak za proračun Grada, u HDZ-u drže da prije svega zbog pravnog aspekta, ali i s aspekta potreba samih građana i rješavanja njihovih problema, zaista je više nego čudno što Vlada još uvijek nije donijela Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora iako je od 06. listopada već održala 5-6 svojih sjednica, bez da je predmetna Odluka bila na dnevnom redu.
Begonja je podsjetio kako je na proteklim izborima Vlatka Duilo za zamjenicu gradonačelnika izabrana s nezavisne liste, a u međuvremenu je postala članica HNS-a. Tako ova stranka, dodao je Begonja, koja u Drnišu ima minorno biračko tijelo, trenutno obnaša gradsku vlast.
– “Zato se nameće zaključak da zapravo pojedini članovi Vlade i to iz HNS namjerno utječu na odugovlačenje s donošenjem odluke kako bi svojoj novoj članici u Drnišu tj. aktualnoj zamjenici gradonačelnika priskrbili još koji mjesec na mjestu osobe koja privremeno obavlja poslove gradonačelnika.
Obzirom da nemamo još uvijek Vladinu Odluku o održavanju prijevremenih izbora, ali s obzirom da će prijevremeni izbori biti sasvim sigurno u 2013. godini, postavlja se pitanje što s proračunom za 2013. godinu čiji prijedlog ovih dana ide u proceduru donošenja, u smislu predviđanja visine troškova za tu namjenu”, kazao je Josip Begonja.

Potpredsjednik županijske organizacije HDZ-a Goran Pauk a ujedno i Šibensko kninski župan na današnjoj konferenciji je istaknuo:
– “Županija treba partnera. Imamo pet gradova od kojih je Drniš jedan od vrlo bitnih. Iako po nomenklaturi mali, za nas i županiju on je značaj i velik. Grad je to koji treba funkcionirati. Dogradonačelnica je volonterka, a Drniš traži cjelodnevnu nazočnost prvog čovjeka, a posebno obzirom na sistematizaciju koja nema pročelnika. Apeliramo na Vladu da raspiše izbore i da ne politizira oko toga”, naglasio je Pauk.

hdz-prijevremeni-pressica


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian