SLOBODA ZA HRVATSKU I GENERALE!

- 16. studenoga 2012.

Od danas generali Ante Gotovina i Mladen Markač su slobodni ljudi! Godinu i sedam mjeseci nakon što je prvostupanjsko vijeće Haškoga suda osudilo generale Gotovinu i Markača na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, danas je im je izrečena konačna oslobađajuća presuda.

Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo je osuđujuće presude za progon, deportiranje kao zločine iz čovječnosti te izreklo oslobađajuću presudu za generala Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode.

Ante Gotovina i Mladen Markač izložili su Obrovac, Gračac, Knin i Bekovac granatiranju koje nije bilo protuzakonito te nisu sudjelovali u zločinačkom pothvatu s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile. Također nije bilo dovoljno dokaza da je u granatiranje tih gradova bilo prekomjerno. Izjavio je to predsjednik Haškog suda Theodor Meron na današnjem ročištu na kojemu je izrečena oslobađajuća presuda hrvatskim generalima.

Također, u postupanju generala Gotovine i Markača nije postojao nikakav propust u postupanju što se tiče alternativnih oblika odgovornosti – te u smislu zapovjedne odgovornosti, izjasnio se Haški sud.

Po generale Antu Gotovinu i Mladena Markača u Den Haag Vladinim zrakoplovom je otišao ministar obrane Ante Kotromanović. U avionu su supruga i sin generala Gotovine. Dolazak u Hrvatsku očekuje se oko 16 sati.

Branitelji i braniteljske udruge koji su na trgovima diljem Hrvatske pratili prijenos presude oduševljeno su pozdravili zaključke Žalbenog vijeća kojima je praktički srušena cijela presuda. Svaku riječ suca pratili su pljeskom!
Potporu generalima sinoć i noćas, molitvom i bdijenjima diljem zemlje pružile su tisuće branitelja i građana, misno slavlje za pravednu presudu služeno je sinoć i u Drnišu u crkvi Svetog Ante a nazočili su brojni vjernici, branitelji i mladi.

Današnjom konačnom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, završen je Domovinski rat i ozakonjena hrvatska pobjeda, izjavili su nakon izricanja presude predstavnici braniteljskih udruga koji su se zajedno s građanima, okupili jutros na Šibenskom mostu.

Po povratku u Drniš drniški branitelji koji su bili na Šibenskom mostu a proslavu potom nastavili na Poljani. Emotivno su nam kazali:
– ” Godinama iščekujemo ovakvu presudu, pravda je konačno pobijedila. Naši generali dokazali su da su veliki pravednici i vojskovođe. Sada je konačno završen Domovinski rat. Jedva čekamo da dođu kući, ” složni su drniški branitelji.

Umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i suradnik generala Ante Gotovine Tihomir Budanko nam je kazao:
– ” Emocije su navirale. A kontrast prvo kazna od 24 godine pa poslije oslobođenje dovoljno govori o kredibilitetu Haaškog suda. JA od prvoga dana znam da je Gotovina nevin. Ovo je drugo priznanje Hrvatske. Suze sam jedva suspregnuo”, kazao je Budanko.

Umirovljeni pukovnik Roko Mijić, ratni zapovjednik 1452. drniške brigade te prijatelj generala Ante Gotovine:
– Sinoć sam u posljednji trenutak odustao od puta u Zagreb, otišao sam još jednom Gospi Sinjskoj. Presudu sam dočekao sam, kući. Sloboda je to i za generale i za Hrvatsku.
Jako sam sretan. Sve mi je prolazilo glavom pa i moje suđenje za Topničke dnevnike, kompletan rat, suđenja. Ali Gospodin je velik. Istina prije ili poslije izađe na vidjelo”, kazao nam je Roko Mijić.

Građani Drniša koji se voze kroz grad spontano su počeli trubiti, pozdravljajući vijesti iz Haaga. Oglasila su se i crkvena zvona. Oslobađanje su euforično doživjeli i drniški srednjoškolci kojim su sa barjakom na Poljani pjevali domoljubne pjesme.

FEŠTA U DRNIŠU

Vodstva gradova i Općina diljem županije brzo su se organiziraju i za večeras su u pripremi broje fešte.
I Grad Drniš priprema slavlje. Večeras na drniškoj Poljani. Razglas na Poljani već je postavljen i puštaju se domoljubne pjesme. Za sada je poznato u večernjim satima nastupit će Gradski puhački orkestar Drniš, klapa Drniš, zbor Neuma, drniška FRAMA i pjevač Joško Bukarica. Program počinje u 19 sati. Točno u 22 sata priprema se i vatromet.

Zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo nam je kazala:
– ” Ushićena sam i radosna. Sretna i ugodno iznenađena. Jer nisu samo generali slobodni Hrvatska je dobila potvrdu da nije utemeljena na zločinačkom pothvatu. Pozivam sve građane da to večeras zajedno proslavimo”, kazala je Vlatka Duilo.

Presudu je emotivno doživio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša Josip Begonja:
– “Doživio sam presudu jednako emotivno kao i oslobođenje Drniša 05. kolovoza. Emocije govore više od riječi. Danas je Hrvatska oslobođena po drugi puta, oslobođeni su i generali, naši junaci i heroji. Hrvatski narod se oslobodio nekih nametnutih stigmi. Pozivam sugrađane da kad čuju taktove Gradskog puhačkog orkestra izađite vani i pozdravite oslobođenje, kazao
Begonja.

Iz drniške župe Gospe od Ružarija obavijestili su da sa početkom u 18 sati u crkvi svetog Ante bit će danas služena misa Zahvalnica.

1

2

3

4

5

7

6


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian