Drniški radnici Dalmacijavina rukovodstvu tvrtke i kolegama iz Splita traktorima zapriječili put prema vinogradima u Petrovom polju

- 7. ožujka 2012.

Stotinjak radnika Dalmacijavina iz Drniša danas je rukovodstvu tvrtke traktorima zapriječilo prolazak na plantažu u Petrovom polju, prvenstveno zbog prijetnji upućenih od strane uprave tvrtke da će im biti prekinuti ugovori o radu ukoliko ne nastave sa radom i poslovima rezidbe na preostalih 150 hektara vinograda ali i zbog pet neisplaćenih plaća.

Razočarani, ljuti i tužni naglasili su da vinograde na Ceceli u kojima su mnogi proveli po trideset godina radnog vijeka više od njih samih nitko ne voli. Njima je najteže gledati kako loza propada. Razočarani su i dolaskom dijela radnika iz Splita koji su umjesto njih trebali vršiti rezidbu vinograda. Ni njih nisu pustili do vinograda. U njima je najveće bogatstvo, bez vinograda, kažu, nema ni Dalmacijavina.

Ogorčeni su što im se prijeti otkazom a zadnju plaću primili su za rujan dok devet godina nisu im uplaćivani ni doprinosi. Problemi Dalmacijavina nisu od jučer, već se niz godina tvrtka sustavno upropaštava. Traže da krivac za to odgovara.

Oko 9 sati na plantažu su stigli direktori i predstavnici sindikata iz Splita koje su radnici dočekali zvižducima i povicima lopovi.

Razgovarali su sa direktorom proizvodnje Veljkom Knezovićem, kojemu su poručili kako je riječ o potezu očajnika.

Drnišani su ustrajni da neće ići raditi sve dok ne dobiju očitovanje Vlade koja je sudbina Dalmacijavina te dok ne dobiju garancije da će im plaće uskoro biti isplaćene.

Prijetnja otkazom nije ih pokolebala, ustrajat će u borbi za svoja prava. Sutra nastavljaju sa prosvjedom na istom mjestu i u isto vrijeme.

ISTUPILI IZ SINDIKATA

Razočarani izjavama koje je medijima jučer dao Lukica Bucat predsjednik Sindikata Dalmacijavina drniški radnici su svi zajedno jutros istupili iz sindikata i osnovali Krizni stožer.

Nakon što je jučer njihove probleme u Drnišu saslušao saborski zastupnik Petar Baranović (HNS), kazali su kako imaju saznanja da će se o problemu Dalmacijavina već sutra razgovarati u Saboru. Zaključili su kako je tek nakon pobune Drnišana i blokade radova na vinogradima netko dirnuo tamo gdje ne smije, vijesti o sudbini i tvrtke i njih samih, očekuju uskoro. 

traktori

traktor-2

traktori-3


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian