Razminiranjem do brze ceste i širenja industrijske zone

- 6. ožujka 2012.

Projekt brze ceste Šibenik – Drniš – Knin ide dalje a drniškoj poslovnoj zoni otvara se mogućnost daljnjeg širenja, sve zahvaljujući razminiranju koje je započelo prije nekih dva mjeseca na potezu od Industrijske zone Drniš prema Miljevačkim Oštarijama.

Naime, od početka ove godine traju radovi razminiranja trase buduće brze ceste Šibenik Drniš Knin, koja se naziva žilom kucavicom naše županije jer će modernom prometnicom povezati ne samo tri grada već Šibensku luku sa granicom sa Bosnom i Hercegovinom.

Ukupno će biti razminirano područje od čak milijun i 335 tisuća četvornih metara. U proteklih 35 radnih dana razminirano je 930 tisuća kvadratnih metara. Ukupno ima 13 poligona na kojima radi stotinjak pirotehničara. Pronađeno je 35 minsko eksplozivnih naprava, kazano je danas na licu mjesta gdje je radove obišao ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan, u pratnji dožupana Šibensko kninskog Željka Šimunca i gradonačelnika Drniša Ante Dželalije.

Modrušan je kazao kako je ovo trenutno najveći posao razminiranja u cijeloj Hrvatskoj. Investitor su Hrvatske ceste a nositelj posla najveća hrvatska tvrtka za razminiranje, tvrtka Doking.
Najkasnije u roku od tri mjeseca Grad Drniš trebao bi od HCR-a dobiti certifikat da je područje slobodno od mina.

– U Hrvatskoj nema miniranih kuća, okućnica, škola, bolnica, vrtića. Preostali teren je oko 60 posto šuma, 12 posto je obradivih površina, ostalo su makija i krš. Iz državnog proračuna ove godine doznačeno nam je 2 posto manje novca nego lani. No HCR se financira i od javnih poduzeća i od donatora. Rok kada Hrvatska treba biti razminirana je 2019. godina i ja još uvijek vjerujem u taj rok. Imamo 50 strojeva, 20-tak pasa, 631 pirotehničara, tridesetak firmi koje imaju kapacitete i znanje, kazao je Modrušan. Jedan od najvećih donatora su Hrvatske šume koje su prošle godine donirale 74 milijun kuna kako bi očistili dio terena kojim oni gospodare.

Prioritete HCR-u šalju jedinice lokalne samouprave, od koordinatora za razminiranje Grada Drniša Joška Bukarice doznajemo da su najnovije smjernice upravo poslane: Gradonačelnik Dželalija zadovoljan je što se radi na području uz postojeću drnišku poslovnu zonu.

– Od Vlade RH zatraženo je već da se teren dodijeli gradu Drnišu, kako bi proširili postojeću zonu jer interesa imamo, kazao je Dželalija.

Da je brza cesta projekt koji će biti realiziran po prvi puta imali smo priliku čuti od nekoga tko nije političar koji si na taj način pokušava ušićariti pokoji glas birača pred izbore.

Zdravko Filković iz Hrvatskih cesta kazao nam je kako je razminiranje dio projektne pripreme,
– U tijeku je završavanje idejnog projekta te studije utjecaja na okoliš, tada kreće viša faza projekta za što je potreban od mina očišćen teren kako bi geodet mogao obaviti svoj dio posla, kazao nam je Filković.

mine


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian