Drniška turistička 2011. godina bila je iznimno uspješna

- 11. siječnja 2012.

Turistička zajednica Grada Drniša, jedna od najmlađih u Hrvatskoj, cijelu prošlu godinu radila je na prezentaciji drniškog kraja kako bi u turističkim okvirima dobio svoj prepoznatljivi identitet.

  • “Novo svjetlo Drniša – drniška Gradina”

Projekti započeti 2010. nastavljeni su i u prošloj godine. Nakon što je srednjovjekovna utvrda Gradina, u 2010. godini konačno propisno osvijetljena sa14 rasvjetnih tijela u 2011. godini rasvjeta je pojačana novim reflektorima postavljenima sa kninske strane prilaza Drnišu te sada sveukupno Gradinu osvjetljuje 21 rasvjetno tijelo. U planu za 2012. je postavljanje još sedam reflektora čime bi projekt “Novo svjetlo Drniša – drniška Gradina” bio okončan.

  • Postavljanje smeđe turističke signalizacije 

Značajnih dvanaest kulturnih lokaliteta u 2010. godini označeni su dvojezičnim obavijesnim pločama, na kojima se nalaze najvažniji podatci o samom lokalitetu. Informativnim tablama obilježena su i četiri drniška javna spomenika, vrijedna djela slavnog kipara Ivana Meštrovića – “Sveti Roko”, “Majka s djetetom”, “Orač” i “Vrelo života”. No sa postavljanjem tzv. smeđe turističke signalizacije nastavilo se i prošle godine.

– Grad Drniš prostire se na 355 kvadratnih kilometara. Veliki je broj turističkih lokacija koje je potrebno obilježiti iz svih smjerova. U 2011. smo obilježili smještajne kapacitete i seoska domaćinstva koja se bave agroturizmom. Dodatno treba obilježiti cijelo područje kako bi goste usmjerili na točke interesa, kazala je Ana Lokas, direktorica TZ Drniš.

  • Info kiosk 

Koncem prošle godine na zgradu Turističke zajednice postavljen je info kiosk – marketinški kanal za prezentaciju ponude cijelog drniškog kraja.

– Gosti i izletnici koji se zateknu u Drnišu bez turističkog vodiča ili planom grada Drniša sve potrebne informacije mogu doznati putem info kioska jednostavnim klikom na touch srceen. Direktno je povezan sa Internet stranicama TZ-a a dostupan je na tri jezika, engleski, talijanski i hrvatski, kazala je Ana Lokas.

Prošle godine Drniš je dobio i svoju prvu turističku kartu, i to interaktivnu, koja je nastala kao stručni rad drniškog studenta geografije Jure Ivića. Svaki gost, izletnik ili turist o znamenitostima koje bi valjalo obići i pogledati u Drnišu može saznati jednim klikom na računalu bilo gdje u svijetu. Izdan je i turistički vodič. Riječ je o džepnom izdanju dvojezičnog turističkog vodiča

  • Porast broja smještajnih kapaciteta i dolazaka gostiju 

Prvih deset mjeseci ove godine Drniš je posjetilo 1.330 turista što je dupli porast broja dolazaka gostiju u odnosu na 2010. godinu kada je Drniš posjetilo oko 600 gostiju. TZ Grada Drniša bilježi i porast broja noćenja za čak 82% .

Godina će ostati zapamćena i po porastu registriranih smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju i seoskim domaćinstvima.

 TZ je organizirao i uspješne manifestacije “Susret amaterskih klapa sjeverne i srednje Dalmacije” kao i po prvi puta u Drnišu “Božićni sajam”. 

  • Plan rada za 2012. godinu 

Proračun za 2012. god. iznosi pak 335.000 kuna. U TZ Grada Drniša najavljuju kako ce pokusati provesti ambiciozan plan.

– Planira se nastavak rada na već započetim projektima poput smeđe turističke signalizacije, obilježavanja brojnih spomenika kulture u drniškom kraju, akcije Volim Hrvatsku i uređenja drniške Gradine. No, svakako valja istaknuti kako TZG Drniša dogodine planira napraviti čak tri turističke karte: detaljnu kartu grada Drniša, zatim kartu šireg drniškog područja, te planinarsku kartu za planinu Prominu (u suradnji s planinarskim društvom Promina i Hrvatskom gorskom službom spašavanja).

 

I dalje ćemo naše projekte nastaviti prijavljivati na brojne natječaje, kazala je direktorica Turističkog ureda Ana Lokas.

Zanimljivo je napomenuti kako dogodine drniški kraj obilježava 100 godina organiziranog turizma (1912. god. tiskan je prvi turistički plakat za Roški slap), te je stoga u planu TZG Drniša predviđena i manifestacija kojom će se obilježiti ovako značajna obljetnica.

ana_lokas

Ana Lokas, direktorica TZ Drniš

 

gradina_osvjetljenje_radio_1

Gradina

panorama Drniša


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background