Državni vrh sutra na Miljevcima povodom 20. obljetnice oslobođenja

- 20. lipnja 2012.

Povodom 20. obljetnice” Miljevačke oluje”, danas će se u Drinovcima održati okrugli stol, na kojem će biti nazočni ratni zapovjednici 142. i 113. brigade Hrvatske vojske, a pozvani su i mnogi drugi zapovjednici i branitelji od Paga do Prevlake. Tom prigodom bit će prezentirana akcija oslobođenja Miljevaca. Prezentacija na video – zidu održat će se večeras u osnovnoj školi u Drinovcima s početkom u 18 sati.

Akcija oslobođenja Miljevaca, u ljeto 1992. godine, bila je prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Okupatorske snage razbijene su i poražene već potkraj prvog dana akcije i za svega 48 sati potpuno je oslobođeno svih sedam miljevačkih sela, a neprijatelj je pretrpio velike gubitke.

U akciji je poginulo osam branitelja, a ukupno je još devet branitelja poginulo u borbama na Miljevcima od 1991. do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata ubijeno je i osam miljevačkih civila.

Oslobođenje Miljevaca obilježeno je dvotjednim programa. Prošlog tjedna podsjećamo održane su i Miljevačke užance.

Bogatstvo kulturnog nasljeđa i raznolikost folklornih običaja kroz svoj umjetnički rad osim domaćina, Kulturno umjetničke udruge Miljevci i Miljevačkih tića pokazala su i gostujuća društva,Kulturno umjetničko društvo “Sloga” iz Satnice Đakovačke, “Carza” iz Poličnika, “Koledišće” iz Jezera, te društvo “Radišić” iz Ljubuškog koji su izveli igre i plesove zapadne Hercegovine.

Završnica proslave 20. obljetnice oslobođenja Miljevaca najavljena je za sutra, na sam dan oslobođenja.

Svečanost će započeti u 9 sati postrojavanjem osloboditelja Miljevaca na igralištu u Drinovcima kada će milenijsku fotografiju snimiti Šime Strikoman.

Slijedi polaganje vijenaca poginulim braniteljima, te u 11 sati misa zadušnica u crkvi Imena Isusova u Drinovcima. Koncelebrirano misno slavlje predvodit će biskup šibenski mons. Ante Ivas.

Skupu će nazočiti visoko izaslanstvo Vlade RH, predvođeno premijerom Zoranom Milanovićem. Očekuje se i dolazak ministra obrane Ante Kotromanovića, ministra branitelja Predraga Freda Matića, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, potpredsjednika Hrvatskog sabora Nenada Stazića, te Drage Lovrića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Uz predsjednika Vlade Milanovića, skupu će se obratiti Šibensko – kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Drniša Ante Dželalija, te Kruno Mazalin, operativni zapovjednik akcije “Miljevci 92.”.

Večer je predviđena za finale Miljevačkog prvenstva, turnira u malom nogometu. U 22 sata najavljena je utakmica za treće mjesto a u 23 sata samo finale. Sudionici će biti poznati nakon odigranih večerašnjih susreta.

rat


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian