Drniš dobio prvu turističku kartu i šetnicu “Put sv. Roka”

- 20. lipnja 2012.

Drniš od danas ima turističku šetnicu nazvanu “Put sv. Roka, tragom drniške kulturne baštine” sa polazišnom točkom na glavnom gradskom trgu Poljani. Riječ je o projektu Turističke zajednice grada Drniša koji je danas na Poljani predstavila direktorica Ana Lokas.

Šetnica duga dva i pol kilometra obuhvaća svih pet javnih spomenika velikog kipara Ivana Meštrovića u Drnišu, Sv. Roka na zgradi Gradske uprave, Orače, Vrelo života, Majku s djetetom, te Gospu Petropoljsku u crkvi Gospe od Ružarija. Šetnica je po gradu označena bijelim šapama psa svetog Roka. (Naime legenda kaže dok je sv. Roko bolovao od kuge svaki dan mu je dolazio pas noseći kruh, op.a.). Šape su obuhvatile i ostale drniške crkve, sv. Roka, sv. Antu i pravoslavnu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice ali i Gradski muzej Drniš, utvrdu Gradinu te ostatke turskog Minareta.

Kružnu pješačku stazu prati i prva turistička karta grada Drniša i drniškog kraja.

Karta je tiskana u 7 tisuća i 500 primjeraka. Dvojezična je hrvatsko-engleska te dvostrana. S jedne strane je plan grada Drniša sa ucrtanom šetnicom i pojašnjenjem za svih 15 točki koje obuhvaća dok sa druge turistička karta drniškog područja sa ucrtanim seoskim domaćinstvima i pršutanama. Na karti su i lokacije gdje se nalaze poznati drniški sirari, vinari, proizvođači meda. Označeni su i lokaliteti Nacionalnog parka Krka, pješačke i biciklističke staze, kao i lokacije utvrda koje valja posjetiti.

– Zadatak karte je posjetitelja usmjeriti na točke interesa. Posjetitelji, turisti, sve više pokazuju interesa za Zagoru i za našu kulturnu baštinu. Karta će im pomoći da se snađu u prostoru, da jednostavno dođu do svih potrebnih informacija. Želimo postići da turisti koji su zainteresirani za gastro delicije ili spomeničku baštinu da ih pomoću karte lako i pronađu.

Karta će za turiste biti postavljena u svim važnijim turističkim objektima u Šibensko kninskoj županiji, kazala je prigodom otvorenja Ana Lokas, direktorica drniške Turističke zajednice.

Šetnicu je danas na Poljani otvorio gradonačelnik Drniša Ante Dželalija.

Start staze označen je informativnom pločom koja pojašnjava šetnicu i lokacije koje obuhvaća. Čast da se prvi prošeću stazom prateći šapice pripala je mališanima iz Dječjeg vrtića Drniš koji su psa sv. Roka nazvali Boni.

setnica-5

setnica-4

setnica-3

setnica-2

setnica-1


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian