Dragan Radeljak

- 3. prosinca 2014.

dragan-radeljak

Ratni put 142. Brigade HV utemeljene prije 23. godine prvog dana prosinca 1991.godine na slobodnom prostoru Zagore, u svom velikom dijelu može se poistovjetiti sa borbom hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu. Naime, bez velikih priprema sa minimum naoružanja i opreme stali su na put neprijatelju i skupa sa ostalim postrojbama Hrvatske vojske zaustavili neprijateljske snage u pokušaju razdvajanja i presijecanje Hrvatske na dva djela. A drniška brigada bila je specifična po tome, jer su njezini članovi bili istodobno branitelji i prognanici. Imali su tu nesreću da su gledali svoj okupirani grad i sela iz neposredne blizine, ali nisu sjedili prekriženih ruku. Danas možemo reći akcijama u kojima su sudjelovali branitelji iz 142. Brigade krenuo je pobjednički hod Hrvatske vojske prema potpunom oslobađanju Domovine. Od akcija oslobađanja Nos Kalika, Miljevačkog platoa do akcija Ljeto, Oluja i Maestral. Sve postavljene zadaće u aktivnoj obrani, u izobrazbi kao i sve planirane napredne zadaće brigada je izvršila kvalitetno i u zadanim rokovima. Od 30. studenog 1999. godine postrojba ide u 100 % demobilizaciju.

142. Brigada pohvaljivana je za junaštvo u Domovinskom ratu. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 22 . svibnja 2006. godine odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog. Prije tri godine, u povodu 20. obljetnice, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je nekoliko istaknutih pripadnika brigade Redom Hrvatskog križa i Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH.

Danas o očuvanju povijesnih tekovina 142. Brigade HV, te prava branitelja stasalih u njenim postrojbama na sebe je preuzela Udruga 142. Brigade. Od nedavno na čelu joj je nekadašnji zapovjednik topništva,potom i načelnik stožera brigade, umirovljeni časnik HV, pukovnik Dragan Radeljak .

D. Radeljak gostujući u našem programu, kazao je kako je Udruga u protekle tri godine, uz obilježavanje obljetnica osnivanja brigade , sudjelovala i u obilježavanju svih značajnih datuma iz Domovinskog rata, pomaže braniteljima u rješavanju njihovih problema, a ujedno u prostorijama udruge postavili su spomen zid za sve njene stradale pripadnike:

{play}audio/dragan_radeljak_ajmorec_1.mp3{/play}

Na pitanje koji su to najčešći problemi zbog kojih im se obraćaju branitelji, predsjednik Udruge 142. Brigade HV kaže:

{play}audio/dragan_radeljak_ajmorec_2.mp3{/play}

Za 2015. godinu Udruga najavljuje konačno obilježavanje i u Drnišu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja 5. kolovoza :

{play}audio/dragan_radeljak_ajmorec_3.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background