Dolazi vrijeme od maškara

- 22. siječnja 2015.

Foto: Arhiva

Božićno-novogodišnji blagdani su iza nas, siječanj se primakao kraju i stiže nam vesela veljača. Iako je veljača najkraći mjesec u godini, ona je ujedno i najzabavniji, jer s njom započinje i vrijeme maškara, maskiranja i karnevala. Tradicionalni Drniški krnjeval Utvrđeno je, održat će se 14. veljače, na Valentinovo.

Program koji nas očekuju ove godine tijekom pokladnih svečanosti utvrdio je na svom prvom skupu krnjevalski odbor, kojeg čini 20-tak članova predstavnika javnih ustanova i udruga građana predvođenih Turističkom zajednicom Grda Drniša. Krnjevalske svečanosti započinju 10. veljače, kada će iz Dječjeg vrtića, prema zgradi gradske uprave, krenuti povorka malih maškara, koje će zajedno s meštrom od maškara i barjaktarom, uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra Drniš, od gradonačelnika zatražiti i dobiti ključeve grada.

Drniški krnjaval, najdugovječnija kulturno – turistička manifestacija Grada Drniša održat će se, dakle, 14. veljače, i to ponovo na Poljani. Maškarana povorka tradicionalno kreće sa vrha „Kevića strane”, pa središtem grada do preuređenog središnjeg gradskog trga gdje će se obaviti predstavljanje maškaranih skupina, suđenje Krnji, proglašenje najmaštovitijih maškaranih skupina te na kraju sedmina. Krnju će zadesiti sudbina, kao i njegove prethodnike, svečano spaljivanje na mostu da ga odnesu vode Čikole.

Vjerujemo da Drnišanima ni ove godine neće nedostajati mašte i ideja za karnevalsku povorku, s pripremama su započeli, jer za manje od 30 dana valja smisliti i sašiti kostime.

Direktorica Turističke zajednice Grada Drniša Josipa Čupić poziva sve da se i ove godine priključe našim pokladnim svečanostima.

{play}audio/josipa_cupic_220115.mp3{/play}

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background