Do srednje škole u Drnišu učenicima putnicima osiguran autobusni prijevoz

- 30. kolovoza 2013.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i u školskoj godini 2013./2014. nastavlja s programom sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola.
U Proračunu su za 2013. godinu, osigurana sredstva za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog linijskog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u visini 24 milijuna i 700 tisuća kuna.
Odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju od rujna do prosinca 2013. godine Vlada Republike Hrvatske usvojila je na svojoj jučerašnjoj sjednici.
Pravo na sufinanciranje troškova javnog prijevoza ostvaruje učenik koji je u školskoj godini 2013./2014. upisao i redovito pohađa srednju školu, koji kupuje mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojemu udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od 5 kilometara.
Usvojene jučerašnje promjene u odnosu na prošlu školsku godinu odnose se na smanjenje maksimalnih iznosa cijena mjesečnih karata prema relaciji prijevoza, a što je učinjeno zbog stalne tendencije autoprijevoznika za povećanjem cijena učeničkih mjesečnih karata.

Od nove školske godine koja počinje u ponedjeljak, 02. rujna, u Odluku je naime uvedena nova odredba prema kojoj cijena učeničke mjesečne karte ne smije biti veća od cijene mjesečne radničke karte kao i da mjesečna učenička karta ne smije biti veća od zbroja pojedinačnih karata za radne dane u mjesecu.
U suprotnom, sufinancira se 75% cijene mjesečne radničke karte, odnosno 75%
ukupnog iznosa dnevnih karata za dane pohađanja nastave u mjesecu.
U ostatku cijene mjesečne učeničke karte mogu sudjelovati: jedinice područne samouprave, odnosno županije, prijevoznik ili roditelj.
Iako je intencija Vladine Odluke da se uz sufinanciranje jedinica učenicima omogući besplatan prijevoz, odluka o udjelu sufinanciranja jedinica isključivo je u njihovoj domeni, o čemu ovisi i konačni udio roditelja u cijeni.

Srednju školu Ivana Meštrovića u Drnišu prošle školske godine pohađalo je 205 učenika putnika. Sličan broj očekuje se i ove godine, točan podatak će se znati kada u ponedjeljak završe upisi učenika u prvi razred.
Od toga broja 136 učenika bilo je sa područja Grada Drniša, 30 učenika sa područja Općine Promina, 34 iz Općine Ružić, nijedan učenik sa područja Općine Unešić te pet sa kninskog područja.
Prijevoz učenika putnika do škole u Drnišu bit će organiziran kao i prošle školske godine, potvrdili su nam ravnatelj škole Ivan Zeljko te gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

No još jedna školska godina počinje sa starim problemima, koji umjesto da budu rješeni tijekom ljetnih mjeseci kada nema nastave, rješavaju se kad školska godina praktički započne. I Vladina je odluka mogla biti ranije dosena, kako bi županije, prijevoznici i roditelji znali na čemu su. Jer još uvijek je nepoznato tko će pokrivati preostalih 25 posto iznosa mjesečne učeničke karte, hoće li to biti županija, prijevoznik ili roditelji, te što je sa prijevozom i pokaznim kartama učenika sa područja Grada Drniša a koji javnim prijevozom u školu putuju u Knin, Šibenik ili Split. 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background