Pravoslavni vjernici proslavili blagdan Velike Gospojine

- 28. kolovoza 2013.

Praznik Uspenija Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, jedan od najvećih kršćanskih blagdana, proslavili su danas Srpska pravoslavna crkva i vjernici.
Uspenije Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. kolovoza, odnosno 15. kolovoza po julijanskom kalendaru.

U Drnišu u istovremenoj crkvi jutros je služena sveta liturgija koju je predvodio protejerej stavrofor Zdravko Tepić.
– ‘Zadovoljan sam koliko je vjernika prisustvovalo bogosluženju. Pomolili smo se dragoj Gospi, čemu je posvećen ovaj hram u Drnišu, u kojem su se srbi od davnina okupljali na svoju molitvu. Poručio sam im da se mole, na svakom mjestu, ne samo danas, već svako jutro i svaku večer, Presveta Bogorodice spasi nas, kao bolne, kao tvoje vjernike, jer Ti si moćna, Ti si zaštitnica rodna ljudskoga, budi nam u pomoći’, kazao je otac Tepić.

U Tepljuhu je upriličena proslava dana Vijeća srpske nacionalne zajednice Grada Drniša. Predsjednik Miroslav Ćosić za Radio Drniš je kazao:
– ‘Slavimo već par godina. Postaje polako tradicija. Prvo imamo svečanu sjednicu Vijeća nacionalne manjine, potom idemo na svetu misu, nakon koje je mala zakuska. Na području Grada Drniša prema zadnjem popisu stanovništva ima samo 539 žitelja srpske nacionalne manjine odnosno 7,18 posto ukupnog broja stanovništva. Pretežno je to stanovništvo starije životne dobi, mladih nema. Suživot bi ocijenio dobrim, ljudi se druže, viđaju, pričaju, incidenata nema. Rješavaju se infrastrukturni i komunalni problemi. Radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže su u tijeku, uskoro će sva naselja i kućanstva imati priliku priključiti se. Naselja pretežno naseljena građanima srpske manjine su Miočić, Biočić i Tepljuh, gdje je zadovoljavajuća pokrivenost javnom rasvjetom i kontejnerima za odvoz komunalnog otpada, a nedavno su uređena i sva pravoslavna groblja na čemu zahvaljujemo Gradu Drnišu i gradonačelniku Josipu Begonji, kazao je predsjednik Ćosić.

U Tepljuhu danas bili su i zamjenik gradonačelnika Drniša Nikola Lovrić i gradonačelnik Drniša Josip Begonja koji je o suradnji sa Vijećem srpske nacionalne manjine te o selima Grada Drniša pretežno naseljenima srpskom nacionalnom manjinom kazao:
– ‘Čestitam pravoslavnim vjernicima blagdan Velike Gospe. Suradnja sa Vijećem srpske nacionalne manjine sa Gradom je zadovoljavajuća. Problemi koje imaju u svojim naseljima ne razlikuju se od problema koje imaju i drugi naši žitelji u svojim selima. Oni se uglavnom zasnivaju na komunalnoj infrastrukturi. Novac je uvijek i svugdje ograničavajući faktor. Postoje problemi i prometne povezanosti i u društvenoj infrastrukturi. Nadam se da će kako vrijeme bude prolazilo problema biti sve manje, da će mjesta biti sve ugodnija za život na korist žitelja tih sela. Moja vrata uvijek su svima otvorena za razgovor kako bi se za probleme pronašlo najbolje rješenje’, kazao je gradonačelnik Begonja.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background