Danijela Drezga

- 11. veljače 2015.

Foto: Tome

„ Knjiga je najbolji čovjekov prijatelj” znaju to oni koji redovito čitaju i prevrću po policama knjižnica u potrazi za još jednim „prijateljem”. Vjerujemo da ako i ne spadate u redovite čitače, među vama rijetki su oni koji bar jednom nisu zavirili u drnišku knjižnicu.

Prostor naše Narodne knjižnice kad je otvoren prije 25 godina, bio je reprezentativan i jedan od najljepših u gradu, osobito kad bi ga uspoređivali s prostorom u kojem je knjižnica do tada djelovala(današnja Gradska kavana) sa 20.000 naslova na preglednim i modernim policama. Onda je došao rat i sve je na neki način krenulo od nule. Od 1995.godine i povrataka u grada do danas, knjižnica je svoj knjižni fond gotovo udvostručila, pa prostor u kojem djeluje više se ne čini prostran već postaje sve skučeniji. Danas sudeći po pretrpanim policama, knjigama po stolovima i podu … pretijesan, a uz to sve teže zadovoljava potrebe suvremene knjižnice novog doba i njenog članstva. Da i ne spominjemo kako smještena na drugom katu, bez lifta nedostupna je svim našim slabije pokretnim ili nepokretnim sugrađanima.

Jeli došlo vrijeme za novi prostor i gdje ga uopće pronaći u Drnišu, a da za 20-tak godina ne kažemo kako je i taj postao nefunkcionalan za sva događanja uz i oko knjiga, iako je nas sve manje. Novi prostor Narodnoj knjižnici Drniš sve se glasnije traži, stoga je to povod da nam je gošća u emisiji ravnateljica Narodne knjižnice, Danijela Drezga, koja ističe:

{play}audio/danijela_drezga_190215_1.mp3{/play}

Grad Drniš kao osnivač Narodne knjižnice ima volju da iznađe rješenje problema, no limit uz osiguranje novčanih sredstva predstavlja i nedostatak gradskog prostora gdje bi se knjižnica mogla smjestiti, a da posluži u narednih desetljećima s obzirom na sve veći priliv građe koja u prosjeku godišnje raste za 1500 svezaka, napominje ravnateljica Drezga:

{play}audio/danijela_drezga_190215_2.mp3{/play}

Unatoč tome što nema ni nekretnine u gradskom vlasništvu na kojoj bi se izgradila nova knjižnica, zajedno sa Gradom priprema se projekt nove Narodne knjižnice, čiju realizaciju pokušat će se financirati uz pomoć europske blagajne:

{play}audio/danijela_drezga_190215_3.mp3{/play}

Za vas koji ne znate, dodajmo kako je Drniš prvu javnu čitaonicu dobio 25. veljače 1867. godine, zvala se Slavjanska narodna knjižnica , što se smatra začetkom današnje Narodne knjižnice.

Narodna knjižnica Drniš danas ima više od 500 članova, kojima treba pridodati najmanje još dva puta toliko čitača jer na jednu člansku iskaznicu knjige posuđuju cijele obitelji,kaže ravnateljica Danijela Drezga i dodaje kako bi bilo super do 150 obljetnice naše knjižnice za dvije godine imati gotov projekt, a pristaju i na čekanje koju godinu iza toga samo da se problem prostora počne rješavati.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background