‘Dani otvorenih vrata udruga’: Svoj rad predstavila Udruga ‘Žena’

- 17. svibnja 2019.

Udruga “Žena” i ove godine uključila se u manifestaciju ‘Dani otvorenih vrata udruga’, u svojim prostorijama u Društvenom domu u Drnišu predstavili su se aktualnim projektima.

Jedna od najstarijih i najuglednijih udruga u Drnišu djeluje od 2002. godine, kazala nam je asistentica Ana Ramljak i dodala:

– ‘Cilj je razvijanje i poticanje aktivnosti u zajednici koje pridonose boljoj kvaliteti života posebno ranjivih skupina kao što su starije osobe i dugotrajno nezaposlene žene, s naglaskom na one iz izoliranih seoskih sredina koje zbog socijalnog okruženja, nedostatne infrastrukture i patrijarhalnog ustrojstva obitelji nisu ravnopravne sa ženama iz urbanih sredina.

Udruga od 2002. godine osmišljava i provodi projekte kojima kroz edukaciju i usluge u zajednici podižemo razinu kvalitete života starijih i nemoćnih osoba, poboljšavaju informiranost žena o njihovim pravima, poboljšavaju aktivno uključivanje u život zajednice’, kazala je Ramljak.

Sve ove godine udruga kontinuirano marljivo radi na jačaju ekonomskog statusa i neovisnosti žena iz ruralnih područja,

– ‘I to kroz poticanje razvoja socijalnog poduzetništva baziranog na tradicijskom nasljeđu kao jedinog mogućeg oblika ekonomskog djelovanja ove skupine žena. Tako se žene samozapošljavaju izradom tradicijskih nošnji i suvenira, proizvodnjom hrane na ekološki način, ali i na pružanju socijalnih usluga u zajednicama u kojima žive.

Do sada smo proveli više projekata u kojima smo educirali žene iz ruralnih područja za zvanje njegovateljica, dadilja, krojačica, a na brojnim radionicama koje smo proveli usvojene su vještine starih zanata i apliciranja etno motiva na odjevne i uporabne predmete, koji su vrlo traženi na turističkom tržištu kao suveniri. Također smo provodili edukaciju žena iz ruralnih područja o njihovim pravima, oblicima nasilja nad ženama i načinu kako spriječiti nasilje u obitelji i u slučaju nasilja kome se obratiti.

Udruga “Žena” ima iskustva u pisanju i upravljanju EU projektima te u provođenju aktivnosti poticanja zapošljavanja marginaliziranih skupina, osposobljavanju, edukaciji, informiranju nezaposlenih kao i u razvoju vještina za traženje posla. Udruga ima financijski i tehnički kapacitet kao prijavitelj, te je u mogućnosti osiguravati uspješnu provedbu projekta. Naš kontakt broj je 022 887 944, na koji nam se svi mogu obratiti za pomoć, savjet ili za volontiranje’, kazala je asistentica Ivana Ljubić.

Udruga provodi projekte:

‘Sretnija starost’ ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA
MA-DA – Mladi A Društveno Aktivni,
‘Klub za zapošljavanje žena +45’,
Prijevozom starijih osoba do bolje kvalitete življenja – MDOMSP,
Organiziranje aktivnog starenja u selu – MDOMSP,
Pomoć u kući – MDOMSP,
HALO koji ŽIVOT SPAŠAVA – trogodišnji Program MDOMSP, HEP.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian