Dan žena: gradonačelnik Begonja kolegice darivao ružama

- 8. ožujka 2022.

Povodom Međunarodnog dana žena gradonačelnik Drniša Josip Begonja danas je djelatnicama gradske uprave, ravnateljicama ustanova i direktoricama društava u suvlasništvu Grada priredio primanje u gradskoj vijećnici te im uručio ruže.

Grad Drniš ima ukupno 18 zaposlenih, uključujući gradonačelnika koji je dužnosnik, a od toga broja čak je 13 djelatnica.

Na 8. ožujka se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Današnji dan je prigoda da se osvrnemo na povijest i postignuća ženske borbe, ali i da pogledamo koliko su i jesu li žene realizirale ideju o ravnopravnosti. Nisu.

Povodom Međunarodnog dana žena, portal MojPosao donosi istraživanje o položaju žena na tržištu rade. Pritom ističu da po tom pitanju na tržištu nema ništa novo, jer ističu da čak i kada se radi o istom radnom mjestu, žene su plaćene manje od muških kolega.
“Usprkos naporima koji su posljednjih godina uloženi u promicanje veće ravnopravnosti spolova na domaćem tržištu rada, u Hrvatskoj su žene i dalje potplaćene u odnosu na muškarce. Pomalo iznenađujuće, najveće razlike u mjesečnim primanjima nalazimo među onima s najvišim stupnjem obrazovanja.
Potvrdilo je to istraživanje koje je povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena proveo servis MojaPlaća, usporedbom mjesečnih primanja muškaraca i žena u različitim zanimanjima. Prema istraživanju, žene u Hrvatskoj imaju čak 16% nižu plaću od muškaraca. Konkretnije, prosječna plaća muškaraca iznosi 7.933 kuna, što je čak tisuću dvjesto kuna više od mjesečnog prihoda žena (6.651 kunu).Najveća razlika u plaćama po spolu prisutna je na sljedećim pozicijama: dizajner (žene su u prosjeku 38% manje plaćene), krojač (-33%), direktor financija (-33%), administrator baze podataka (-33%) te voditelj odnosa s klijentima (-30%)”, donosi portal MojPosao.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian