Dan darivatelja krvi – priznanja drniškim jubilarcima

- 25. listopada 2010.

Diljem Hrvatske danas se obilježava Dan dobrovoljnog davanja krvi. Time se želi zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života. Prva organizirana akcija darivanja krvi širom Hrvatske započela je 25. listopada 1953. godine.

Prikupljanje krvi temelji se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti. Prigodno na zajedničkoj županijskoj proslavi priznanja za humanost danas su dobili jubilarni darivatelji krvi Gradskog društva Crvenog križa Drniš. Za 40 puta darovanu krv priznanje je dobio Damir Bilić, a za 30 puta Boško Jukica i Roko Ille. Priznanje je dobilo i sedmero Drnišana koji su krv darovali 20 puta: Mario Maretić, Petar Tomić, Saša Komesarović, Alen Marin, Željko Vukušić, Ivica Labor i Hrvoje Odak, te također sedmero koji su se akciji darivanja krvi odazvali 10 puta: Vjeran Hromin, Joško Pervan, Marko Dujić, Tomislav Bajić, Emanuel Hamer, Ante Marin i Nikola Bjegović.

Od žena zahvalnicu i srebrni znakdobila je Gorka Buljević za 35 puta darovanu krv te Ana Banovac za pet puta. Iz drniškog Crvenog križa zahvaljuju se svima koji su tijekom godine dobrovoljno darovali krv, a posebno 15 -orici novih darivatelja koji su krv darovali po prvi puta. Na području Šibensko-kninske županije u ovoj je godini prikupljeno oko dvije tisuće doza krvi što je za oko 200 više od lani, a do kraja godine očekuje se da će broj doza popeti na 2 400. Također se povećao broj mladih darivatelja koji su prvi put dali krv kao i broj žena.

darivatelj_krvi


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background