U Drnišu potpisan ugovor o izgradnji gradskog kolektora i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

- 25. listopada 2010.

Komunalne otpadne vode grada Drniša bez pročišćavanja više se neće ispuštati u rijeku Čikolu, odnosno zagađivati rijeku Krku i nacionalni park, obećano je tako danas u Drnišu prilikom svečanog potpisivanja ugovora o sufinanciranju realizacije projekta izgradnje drniškog sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnje kolektora, a kojega su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, u ime Hrvatskih voda zamjenik generalnog direktora Siniša Širac, gradonačelnik Grada Drniša Ante Dželalija i direktor komunalnog poduzeća Rad Davor Jakelić. Riječ o projektu novog sustava za brigu o otpadu i vodama u Hrvatskoj kojeg podupire Europska unija.

Projekt je predstavio Siniša Širac kazavši kako uz rekonstrukciju vodoopskrbne mreže ukupne duljine oko 4 600 metara, uključena je nabava 630 vodobrojila. Izgraditi će se i kanalizacijski kolektor duljine 6700 metara te obnoviti 350 metara kolektora uključujući reinstaliranje kućnih priključaka. Bit će izgrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s trećim stupnjem pročišćavanja kapaciteta za 5000 stanovnika a realizacijom ovog projekta osigurat će među ostalim kvalitetnija i sigurnija vodoopskrba za 9000 stanovnika, te priključenje na kanalizacijski sustav novih 3.800 stanovnika.

– Potpisivanjem ovog Ugovora započinjemo vrlo značajan posao koji će donijeti novu kvalitetu života na ovom prostoru, što je najvažnije riječ je o održivom razvoju, u budućnosti će se ovo područje razvijati u skladu s prirodom, kazao je prigodno obraćajući se potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić. Pankretić je u Drnišu naglasio kako je drniški projekt konkretan operativni program koji je na neki način i trening onoga što Hrvatsku očekuje u korištenju strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije

Drniški gradonačelnik Ante Dželalija, izrazivši zadovoljstvo što konačno kreće ovaj dugo najavljivani drniški projekt kazao je kako će se znatno povećati životni standard Drnišana, a kroz zaštitu okoliša doprinijeti će se i razvoju gospodarstva i turizma. Predviđeni uređaj za pročišćavanje je kapaciteta 5000 ekvivalent stanovnika, te će imati najviši treći stupanj pročišćavanja. Bit će smješten na rubnom dijelu Petrova polja, zaštitit će se rijeka Čikola, NP Krka i podzemne vode. Sveukupno projekt je vrijedan 8,3 milijuna eura. Grad Drniš je za otkup zemljišta za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda uložio 700 tisuća eura a za rješavanje imovinskih odnosa za kanalizacijsku mrežu dodatnih 130 tisuća eura. Projekt je od strane Europske komisije odobren u visini od 6,4 milijuna eura od čega sa više od 4 milijuna eura sudjeluje EU a 2,4 milijuna eura osigurala je Vlada RH, zaključio je gradonačelnik Dželalija, izrazivši zadovoljstvo jer će Drniš uskoro biti veliko gradilište.

Potpisivanju ugovora nazočili su saborski zastupnici Neda Klarić i Ante Kulušić, zamjenik Šibensko kninskog župana Zoran Smolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša Josip Begonja, zamjenica gradonačelnika grada Drniša Vlatka Duilo, gradski vijećnici i drugi.

. radio_ugovor_


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian