Dalmacijavino za tri dana u stečaju

- 9. svibnja 2012.

Stečaj Dalmacijavina bit će otvoren za tri dana. Odluka je to koju je na današnjem ročištu donio sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić a kojoj se nije usprotivio ni zastupnik Dalmacijavina Ivan Matković. Stečaj Dalmacijavina traži država zastupana po Županijskom državnom odvjetništvu.

Velika sudnica splitskog Trgovačkog suda bila je jutros pretijesna da primi sve zainteresirane, prije svega radnike.

Otvaranjem stečaja svih 414 stalno zaposlenih radnika i 38 sezonaca u Drnišu dobit će otkaze. Stalno zaposleni imaju pravo na otpremnine. Otkazni rok je 30 dana i u tom razdoblju će se utvrditi koliko je radnika potrebno ponovno zaposliti da bi se proizvodnja nastavila. Radnici su danas kazali kako ih nije iznenadio ovakav razvoj situacije.

Privremeni stečajni upravitelj “Dalmacijavina” Perica Mitrović iz Osijeka, kojeg je stečajni sudac Ivan Basić na to mjesto imenovao prije desetak dana, kazao je i kako 90 radnika ima uvjete za odlazak u mirovinu.

Nakon otvaranja stečaja prodavat će se sva imovina “Dalmacijavina”, a cilj je da se podmire potraživanja vjerovnika, među kojima su i radnici kojima nije isplaćeno šest plaća.

Stečajni upravitelj naglasio je kako će se proizvodnja i vinogradi prodavati kao cjelina.

Iako potvrđuje da Stečajni zakon ne obvezuje kupca da mora zadržati radnike, Perica Mitrović kaže da će svaki kupac nekretnina koji nastavlja proizvodnju trebati radnike i da takvi kupci u pravilu zaposle upravo radnike stečajnog dužnika jer oni najbolje znaju posao.

Stečajni upravitelj posebno naglašava da upravo kroz stečaj namjerava napraviti puno dobrog posla, tako da onaj koji kupi proizvodnju može nastaviti pozitivno poslovati. Rekao je i da mu je cilj da “Dalmacijavino” u stečaju dobije trošarinski broj i da ponovno počne s proizvodnjom jakih alkoholnih pića.

I sindikati će zatražiti da se u tijeku stečajnog postupka nastavi rad Dalmacijavina, u tijeku stečajnog postupka tražit će da se država odrekne svoga djela duga u korist radnika. Ozren Matijašević upozorava kako u slučaju da Vlada ne izađe u susret radnicima, sigurno je kako se oni neće moći naplatiti iz stečajne mase.

 

traktor-2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background