Prosvjed mještana Pokrovnika zbog opskrbe vodom: Ovako dalje ne može!

- 8. svibnja 2012.

Mirnim prosvjedom stotinjak mještana Pokrovnika u nedjelju ujutro izrazilo je svoje nezadovoljstvo opskrbom pitkom vodom. Zbog dotrajale vodovodne mreže, oko 240 stanovnika ovog naselja ima probleme sa vodoopskrbom, koji su osobito izraženi ljeti, kada se i poveća potrošnja.

Riječ je o starom problemu dijela zagorskog vodovoda iz bivšeg crpilišta Torak prema Pokrovniku, kojeg su cijevi još od 1957. godine, a pitkom vodom danas se opskrbljuje iz crpilišta na rijeci Krki, o čemu skrbi šibensko poduzeće “Vodovod i odvodnja”.

Predsjednik Mjesnog odbora Josip Lucić na prosvjedu je istaknuo kako je prošle jeseni potpisan Ugovor o sufinanciranju komunalnih vodnih građevina na području Grada Drniša za Pokrovnik, Pakovo Selo i Sedramić. Vrijednost investicije je procijenjena na 2 milijuna kuna. Tada se Ministarstvo regionalnog razvoja obvezalo da će osigurati polovicu sredstava, dok su “Vodovod i odvodnja” Šibenik i Grad Drniš već osigurali sredstva, po 500 tisuća kuna. S obzirom da se potpisani ugovor nije realizirao Lucić je kazao kako mještane zanima je li država spremna kroz rebalans osigurati potrebnih milijun kuna, jer je u tom slučaju šibenski Vodovod spreman krenuti sa poslom.

– Svake godine sve je gore. Promjer cijevi je iz 1957. godine. Ljeti se broj ljudi udvostručava u selu. Dođete iz polja i ne možete se tuširati, zar to nije strašno? U 21. stoljeću? A hoćemo u Europu. Pokušali smo sve. Pisali svima, pokucali na sva vrata. Nitko me ne može uvjeriti da se tih milijun kuna nije moglo osigurati. Krenulo je dobro a sve su pokvarile političke igre, dožupana Šibensko kninskog Zorana Smolića i gradonačelnika Drniša Ante Dželalije. To mogu potvrditi drniški gradski vijećnici, predsjednici mjesnih odbora, kao i sami mještani, kazao je Lucić.

Mještani Pokrovnika zamjeraju i županu Goranu Pauku koji nikada nije izrazio spremnost u rješavanju problema opskrbe vodom, kažu da se Pokrovnika sjeti samo kad je u pitanju projekt prenamjene male sportske zračne luke u onu za cargo promet ili kad je u pitanju izgradnja vjetroparka, sve na štetu mjesta i ljudi.

Predsjednik Mjesnog odbora Pokrovnika krajem ožujka poslao je dopis Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, ministru Branku Grčiću, ali je dobio odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti nego Ministarstva poljoprivrede, te u 25 dana nije dobio nikakav odgovor zbog čega nisu osigurana sredstva.

Mještani su za lipanj najavili i radikalniji prosvjed, ukoliko ne dobiju jamstvo da će problem rekonstrukcije vodopskrbne mreže najavljuju zatvaranje vode prema Poslovnoj zoni Radonić i okolnim mjestima koja vodu dobivaju iz crpke na Gradini.

Pokrovnik-voda-1

Pokrovnik-voda-2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian