Coronavirus – Zaključak Stožera civilne zaštite Općine Ružić

- 16. ožujka 2020.

Temeljem odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, a u svezi s mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa (COVID-19), Stožer civilne zaštite Općine Ružić na sjednici od 13. ožujka određuje mjere odnosno preporuke kako slijedi.

1. Stožer civilne zaštite Općine Ružić stavlja se u stanje pripravnosti do daljnega, odnosno do opoziva ove odluke.

2. Zabranjuju se sva sportska, kulturna i druga javna okupljanja na području Općine Ružić na kojima se očekuje više od 100 sudionika, a također se preporuča otkazivanje svih ostalih javnih okupljanja.

3. Svi organizatori javnih okupljanja s manje od 100 sudionika koji i dalje žele organizirati predmetna okupljanja, preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika i posjetitelja javnog okupljanja, te su dužni provesti sve najviše higijenske standarde propisane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i nadležnih institucija koji uključuju sljedeće:
– osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima,
– dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od bližih socijalnih kontakata što uključuje rukovanje, ljubljenje i grljenje,
– dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 °C) da ne dolaze na manifestacije,
– osigurati jasno istaknute sljedeće upute:
– Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf,
– Pravilno-pranje-ruku,
– Stožeru civilne zaštite Šibensko-kninske županije uputiti Zahtjev za izdavanje suglasnosti radi ispunjavanja uvjeta za održavanje javnog okupljanja.

4. Općina Ružić kao suorganizator javne manifestacije Dani kršćanske kulture otkazuje program u Ružiću i Otavicama zakazan za 29. ožujka 2020. godine.

5. Preporuča sa žiteljima Općine Ružić da pri sudjelovanju na aktivnostima na kojima se okuplja veći broj ljudi, a koje nemaju karakter javne manifestacije (vjerski obredi, sprovodi i sl.) izbjegavaju rukovanje i druge bliske socijalne kontakte, a osobe starije od 60 godina kao i osobe s kroničnim oboljenjima se poziva da ne sudjeluju u sličnim aktivnostima.

6. Odlukom Vlade Republike Hrvatske od ponedjeljka 16. ožujka obustavlja se redovan rad osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića. Dječji vrtić Ježići u Gradcu radit će u dežurnom režimu, što znači da će primati samo onu djecu čija su oba roditelja zaposlena.

Osnovna škola u Gradcu također će raditi u dežurnom režimu te će roditelji koji nemaju druge mogućnosti svoju djecu moći dovesti u školu gdje će biti nastavno osoblje koje će voditi računa o djeci, ali nastave u školskim objektima neće biti.

Važno je istaknuti da je Upravni odjel za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Šibensko-kninske županije obustavio organizirani prijevoz učenika osnovnih škola pa će oni roditelji koji će dovoditi djecu u školu to morati raditi u u vlastitoj organizaciji.

7. Građani koji sumnjaju da su pozitivni na koronavirus ne smiju osobno dolaziti u domove zdravlja ili druge zdravstvene ustanove već trebaju putem telefona kontaktirati svog izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili dežurnog epidemiologa Šibensko-kninske županije na broj 091/4341-201.

8. Kako bi se socijalni kontakti sveli na minimum, Stožer civilne zaštite Općine Ružić preporuča građanima naše općine da, ako je to moguće, sve usluge u javno-pravnim tijelima ostvare putem elektroničke pošte ili telefonom te osobne odlaske u prostore javno-pravnih tijela svedu na neophodno.

9. Pozivaju se građani da redovito prate obavijesti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i drugih nadležnih tijela te održavaju osobnu higijenu, izbjegavaju nepotrebne socijalne kontakte i putovanja koja nisu nužna te provode druge mjere predostrožnosti.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian