Bijela zastava podignuta na otoku Visovcu (FOTO)

- 20. lipnja 2016.

Na otoku Visovcu se danas zavijorila bijela zastava čime je Šibensko-kninska županija postala je ekološki skrbnik otoka Visovca. Šibensko-kninska županija tako je postala prva županija u Hrvatskoj i svijetu kojoj je dodijeljena Bijela zastava za ekološku skrb podmorja jednog otoka. Svečanim podizanjem Bijele zastave, simbola čistoće riječnog dna te zaštite i očuvanja života u rijeci Krki, započela je i suradnja Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu rijeka, mora i jezera ( Guwaa ) i Šibensko-kninske županije u brizi za očuvanjem i zaštitom podmorja otoka Visovca.

Fondacija Prince Albert II od Monaka po prvi je put otvorila posebnu kategoriju dodjele Bijele zastave za koju su do sada mogli aplicirati isključivo kategorije poput plaža, hotela, marina, gradova i nacionalnih parkova. Ovim činom Visovac se upisao u samu ekološku elitu s obzirom da se svega nekoliko Bijelih zastava dodijeli diljem svijeta na godišnjoj razini u već postojećim kategorijama. Time je Šibensko-kninska županija osigurala promociju jedinstvenog otoka Visovca ne samo kod nas već i u svijetu.

Predsjednik udruge Guwaa te predstavnik Fondacije Prince Albert II od Monaka, naš poznati ronila Kristijan Curavić kazao je:

– ‘Šibensko-kninska županija s ovom je suradnjom učinila jedan iskorak te pokazala ekološku osviještenost te brigu za naša prirodna dobra ali i svakako postavila i primjer drugim. Fondacija Prince Albert II od Monaka ne dodjeljuje Bijelu zastavu olako te dobiti je znači uistinu skrbiti za podmorje i život u njemu. Procedura od samog apliciranja na Bijelu zastavu do realizacije je proces koji iziskuje ispunjavanje svih zadanih uvjeta i obaveza te uistinu pokazatelj da će njen korisnik raditi sve za dobrobit lokacije o kojoj skrbi naravno uz podršku udruge Guwaa’, izjavio je Curavić.

– ‘Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo se kao županija uključili u program Bijele zastave i što ćemo u narednom periodu pojačati brigu o čistoći ovog područja. Rijeka Krka, ljepotica krša, žila je kucavica naše županije, neprocjenjiv poklon prirode i zato zajedničkim snagama moramo brinuti o njenoj čistoći. Ovo prilikom zahvaljujem gospodinu Curaviću, Svjetskoj udruzi za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera, na dodijeli Bijele zastave, isto tako posebno zahvaljujem Franjevačkom samostanu i Nacionalnom parku Krka bez čije podrške ne bi uspjeli u realizaciji ovog projekta’, istaknuo je župan Goran Pauk .

Potom je Bijelu zastavu župan Goran Pauk zajedno s visovačkim gvardijanom fra Mate Gverića podigao na jarbol. Svečanosti na Visovcu nazočili su i gradonačelnik Drniša Josip Begonja, ravnatelj JU NP Krka Krešimir Šakić, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić, direktorica Ureda TZ Grada Drniša Josipa Čupić, direktorica Ureda TZ Grada Knina Matea Lozančić i te drugi brojni gosti. Glazbenim programom svečanost su uveličale profesorica flaute Ruža Raguž Cukrov i Katarina Žaja, učenica 3. razreda šibenske Glazbene škole Ivana Lukačića.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian