Obilježena 24. obljetnica oslobođenja Miljevačkog platoa

- 21. lipnja 2016.

U Drinovcima je danas obilježena 24. obljetnica oslobođenja Miljevačkog platoa. U akciji oslobađanja Miljevaca prvog dana ljeta 1992. godine za svega 24 sata pripadnici 4. bojne 113. brigade te dijelovi 3. bojne 142. brigade, Policije i Vojne policije oslobodili su 108 četvornih kilometara okupiranog prostora.

Pritom je poginulo šest hrvatskih branitelja, a dvojica su slijedećih dana umrla od posljedica teškog ranjavanja: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac. Još devet branitelja poginulo je u borbama što su se na tom prostoru do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata mučki je ubijeno i osam miljevačkih civila.

Na Miljevcima su danas bili i Ante Deur, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za branitelje, ministar obrane Josip Buljević, zamjenik ministra policije Davor Blažević, župan Goran Pauk, čelništvo Grada Drniša prevođeno gradonačelnikom Josipom Begonjom i predsjednikom Gradskog vijeća Antom Galićem, izaslanstva susjednih gradova i općina, Hrvatske vojske, Policije, kao i brojnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Devet skupina, 26 borbenih grupa, sveukupno 250 branitelja, ovladali su cijelim platoom i organizirali obranu dosegnute crte bojišnice, pripremajući se za očekivani neprijateljski protunapad koji je uslijedio već 23. lipnja kad je neprijatelj u bijesu i nemoći otvorio topničku paljbu po Šibeniku i drniškoj Zagori. No, nikad više se nije upio ni za korak približiti miljevačkim selima.
Sudionici akcije zamjenik ministra policije Davor Blažević i Miljevčanin Ante Kulušić prisjećajući se tih dana kazali su nam:

{play}images/audio2/Miljevci_zamjenik_Blazevic_web.mp3{/play}

{play}images/audio2/Miljevci_Kulusic_web.mp3{/play}

Svečanost je započela nastupom Gradskog puhačkog orkestra Drniš, a nakon što su brojna izaslanstva položila vijence i zapalile svijeće kod spomen obilježja miljevačkim braniteljima, za sve poginule i umrle hrvatske branitelje služena je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Marko Mrše. Uz župni zbor na misi je sudjelovao i drniški Tamburaški orkestar Krsto Odak.

Obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja Miljevaca nastavljeno je nakon mise i odrješenja, zajedničkim druženjem branitelja i gostiju.

Ministar obrane Josip Buljević tom prigodom za Radio Drniš je kazao:

{play}images/audio2/Miljevci_ministar_Buljevic_web.mp3{/play}

GALERIJA FOTOGRAFIJA: 24. obljetnica oslobođenja Miljevaca

 

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian